Finančné pomery Svätej stolice budú opäť na pretrase. Zajtra sa začne proces kvôli Vatileaks 2

    0
    Ilustračné foto: Vatikán (Autor: SITA)

    Obžalobe v súvislosti so škandálom Vatileaks 2 čelia dvaja talianski investigatívni novinári – Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi, ako aj traja niekdajší členovia komisie pre skúmanie hospodárskych a správnych štruktúr Vatikánu (Cosea). Jedným z nich je aj španielsky prelát Lucio Angel Vallejo Balda, ktorý je stále vo vyšetrovacej väzbe. 

    Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyzvala v uplynulých hodinách Vatikán, aby stiahol trestné oznámenie na dvoch novinárom, ktorí obvinili niektoré vatikánske inštitúcie z korupčného správania. OBSE sa vo svojej výzve adresovanej Vatikánu odvolala na slobodu tlače. 

    Spomínaní novinári čelia obvineniu, že zverejnili a použili vo svojich knihách vyjadrenia predstaviteľov Vatikánu, ktoré poskytujú “neúplnú a tendenčnú” verziu udalostí. “Novinári musia mať slobodu informovať o otázkach verejného záujmu a chrániť svoje dôverné zdroje,” uviedla predstaviteľka OBSE pre slobodu médií Dunja Mijatovičová. 

    Ich traja informátori obvinení aj zo založenia zločineckej organizácie, sú spojení s komisiou Cosea, ktorú ustanovil pápež František so zámerom reformovať ekonomické a administratívne štruktúry Vatikánu. 

    - Reklama -