Portugalsko bude mať novú vládu. Krajinu povedú socialisti

    0
    Vlajka Portugalska (Autor: internet)

    Silva dnes lídra socialistov požiadal tiež o objasnenie toho, ako plánuje jeho menšinová vláda nakladať so štátnym rozpočtom – predovšetkým s tým za rok 2016. Zaujímalo ho tiež, či sa Costov kabinet bude zasadzovať za udržanie rozpočtového deficitu krajiny v súlade s pravidlami Európskej únie. Proti úsporným opatreniam, ktoré presadzovala doterajšia vláda, sa totiž ostro zasadzujú krajne ľavicové strany a komunisti, na ktorých podpore teraz závisí vláda Socialistickej strany (PS) Antónia Costu. 

    Parlamentné voľby v Portugalsku zo 4. októbra síce vyhrala konzervatívna aliancia Portugalsko napred (PaF) premiéra Pedra Passosa Coelha so ziskom 38,4 percenta hlasov, v 230-člennom parlamente však získali viac ako polovicu kresiel (122) stredoľavé strany na čele s umiernenou opozičnou Socialistickou stranou (PS) Antónia Costu. Tie následne nepodporili program menšinovej stredopravej vlády a len po šiestich týždňoch po víťazstve vo voľbách ju tak donútili k odstúpeniu. 

    Doposiaľ zadlžené Portugalsko požiadalo o medzinárodnú finančnú pomoc v roku 2011 po tom, ako predchádzajúca menšinová socialistická vláda nedokázala v parlamente presadiť ekonomické reformy, čo viedlo k jej pádu. Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond poskytli krajine záchranný balík vo výške 78 miliárd eur. 

    Predchádzajúca vláda Passosa Coelha zaviedla v rámci záchranného programu výrazné zvýšenie daní a rozsiahle ekonomické reformy, čím umožnila Portugalsku vrátiť sa v roku 2014 po troch rokoch recesie k hospodárskemu rastu. V súvislosti s aktuálnou politickou neistotou však niektorí poprední analytici vyjadrili obavy, či sa podarí tento trend udržať aj v ďalšom období.

    - Reklama -