Etika ma nezaujíma, Islamský štát nám môže ešte pripraviť peklo. Fico po dlhšom čase bloguje. Komu teraz „naložil“?

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Desaťtisíce ľudí, ktorí utekajú pred vojnou, ale aj tí ostatní, ktorí sú súčasťou utečeneckej vlny, napríklad len z dôvodu túžby žiť v slobodnejšej krajine, nijako neobmäkčia predsedu vlády Roberta Fica. A už vôbec nie po nedávnej sérii teroristických útokov v Paríži. Kým už predtým Fico odmietal povinné kvóty z Bruselu, cez ktoré sa majú utečenci prerozdeliť, teraz je vo svojich vyhláseniach ešte tvrdší. A netýka sa to len toho, čo povedal bezprostredne po parížskych útokoch o tom, že Slovensko bude monitorovať každého moslima na území našej krajiny.

    Premiér má vytvorený svoj blogerský profil na webovom portáli denníka SME. A kým jeho posledný príspevok bol ešte z konca augusta, teraz si opäť našiel čas. Paradoxne, vo svojom blogu kritizuje aj samotný denník SME, ako aj všetkých tých, ktorí sú vraj neschopní či neochotní pomenovať veci správnymi slovami. A to sa podľa neho stáva nočnou morou mnohých politikov, nielen u nás.

    Výčitky z nezvládnutia krízy?

    „Nebezpečnejšie je, ak niekto v situácii reálneho ohrozenia mlčí, alebo úmyselne vtĺka do hlavy verejnosti videnie sveta, ktorému ani sám nemôže veriť. A najhoršie je, ak niekto nechce hovoriť o veciach priamo, aby sa nestal terčom médií, ako je denník SME, ktorý sa vo svojej posadnutosti voči vláde SR v otázkach teroristického ohrozenia úplne pomiatol. Až sa stáva nebezpečným,“ šokuje premiér.

    Po tom, čo sa objavili informácie, že niektorí z aktérov hrozných útokov v Paríži sa do Európy dostali ako utečenci, vzrástla nevôľa voči migrantom ešte viac. Hoci sa neustále zdôrazňuje, že tieto dve veci – utečeneckú vlnu a teroristov – nemožno hádzať do jedného vreca. Premiér má však na to úplne iný názor a na paškál si  zobral aj najvyššie európske politické špičky,  napríklad predsedu  Európskej komisie. „Z najvyšších politických stoličiek počúvame, že nemáme spájať teroristické ohrozenie Európy s vlnami migrantov. Podobné vyhlásenia majú predovšetkým politici, ktorí buď úplne podcenili hrozby spojené s migráciou, alebo majú výčitky z jej nezvládnutia,“ presviedča Fico, ktorý pripomína, že od začiatku migračnej krízy zdôrazňoval okrem jej humanitárneho aspektu aj bezpečnostné riziká.

    Z čoho behá mráz po chrbte?

    Ako ďalej tvrdí Fico, vychádzal hlavne zo spravodajských informácií, ktoré hovorili o infiltrácii  bojovníkov z Islamského štátu do migračných vĺn, alebo dokonca o nábore do Islamského štátu priamo v utečeneckých táboroch. A predseda vlády straší ďalej. Môže za to podľa neho aj fakt, ako to funguje na schengenských hraniciach. „Európska únia však mlčky tolerovala a toleruje, že na jej územie denne prichádza nelegálne 10-tisíc ľudí z Afganistanu, Sýrie či Iraku a nikto ich ani neidentifikuje, ani neodoberá odtlačky prstov, ani nerobí osobnú prehliadku. Môže nám len chodiť mráz po chrbte pri predstave, kto všetko takto vstúpil na pôdu EÚ a čo všetko mohol bez akejkoľvek kontroly zavliecť na jej územie,“ obáva sa Fico. Vecami, ktoré má na mysli pri pojme „zavliecť“, majú byť hlavne výbušniny, zbrane či špinavé peniaze.

    Premiér nerozumie najmä jednej veci, a tou je otázka, prečo máme mlčať o bezpečnostných rizikách spojených s migráciou. „Chápem, že o niektorých veciach sa nepatrí hovoriť, ale ak ide o životy ľudí a bezpečnosť štátu, žiadna etika ma nezaujíma. Bezpečnostné riziká spojené s nelegálnou migráciou sú obrovské. Je trestuhodné, ak ich niekto chce ignorovať a zamlčiavať,“ vyhlásil a deklaruje to aj na svojom videu.

    Ako ďalej doplnil, to čo sa stalo doteraz, teda udalosti v Paríži, ale aj Mali, kde islamisti zadržiavali rukojemníkov v luxusnom hoteli, je len predohrou pekla, ktoré má pre nás Islamský štát možno pripravené. „A to najmä preto, ako sa zanedbali bezpečnostné aspekty nelegálnej migrácie. Lepšie povedané, ako sa zanedbala v mene humanizmu a ľudských práv, ale aj zištných cieľov, aká je lacná pracovná sila, celá nelegálna migrácia,“ myslí si.

    Na záver si premiér opäť neodpustil kritiku denníka SME, na webe ktorého napísal svoj blog. Denník nazýva svätuškárskym a vraj by vyskočil z kože pri predstave, keby oficiálni predstavitelia SR či jednotlivých samospráv začali otvorené hovoriť o absolútnom zákaze prijímať migrantov zo Sýrie z bezpečnostných dôvodov. Uvádza pritom príklad z USA, kde Snemovňa  reprezentantov odhlasovala obmedzenie prijímania migrantov zo Sýrie a Iraku z bezpečnostných dôvodov a 26 guvernérov dokonca migrantov verejne absolútne odmietlo. Zdesenie zo strany denníka podobné „štipľavým príspevkom“ proti postoju slovenskej vlády  však nezaznamenal.
     

    Celý blog Roberta Fica si môžete prečítať TU

    - Reklama -