Neuveriteľné, Američana, ktorý prežil pád dvojičiek, v Paríži postrelili do nohy. Bolo to tisíckrát horšie ako 11. september, spomína

    0
    Policajný expert pred koncertnou sálou Bataclan v Paríži (Autor: SITA)

    Jedným z ľudí, ktorí môžu v súvislosti s parížskymi útokmi hovoriť o obrovskom šťastí v nešťastí, je aj 36-ročný Američan, ktorého teroristi v piatok 13. novembra postrelili v koncertnej sále Bataclan. Nebolo to však jeho prvé stretnutie s teroristickými útokmi. Už 11. septembra 2001 unikol smrti, keď stál počas útokov na Svetové obchodné centrum na ulici v New Yorku priamo pod rútiacimi sa dvojičkami.

    Tisíckrát horší masaker ako dvojičky

    Muž, ktorého celé meno médiá z bezpečnostných dôvodov neuverejnili, sa nechal oslovovať ako Matthew. Príbeh človeka, ktorý prežil dva teroristické útoky na dvoch rôznych kontinentoch, uverejnil na svojich stránkach portál Huffingtonpost. Matthew pre americký spravodajský web uviedol, že to, čo prežil počas útoku teroristov na koncertnú sálu Bataclan, bolo v porovnaní s 11. septembrom „tisíckrát horšie“.

    Matthewa postrelili teroristi do nohy, keď spustili streľbu na fanúšikov v hudobnom klube Bataclan, kde v tom čase hrala kapela Eagles of Death Metal. V koncertnej sále zostalo na podlahe ležať 89 mŕtvych tiel. Metthew pre francúzsky denník Le Monde uviedol, že hral mŕtveho, keď ležal zranený  medzi telami desiatok obetí. Von z Bataclanu sa 36-ročný Američan vyplazil údajne vo chvíli, keď militanti nabíjali zbrane. „Posúval som sa von centimeter po centimetri. V jednej chvíli som mal východ na dosah ruky. Chytil som ho a vytiahol sa von,“ uviedol pre britský The Telegraph.

    Pomohol mu novinár

    Matthewovi, ktorý počas parížskych masakrov druhýkrát unikol smrti, pomohol z hrozivej situácie jeden z novinárov denníka Le Monde Daniel Psenny. Práve on sa rozhodol v chaose, strachu a panike podať pomocnú ruku zranenému mužovi, ktorý sa vyplazil zadným vchodom z Bataclanu, podobne ako desiatky ďalších ľudí. Psenny ukryl zraneného Matthewa u seba doma na tri hodiny, ale ešte predtým ho podľa denníka The Independent stihol jeden u útočníkov postreliť do ramena.

    Obrovské šťastie mala 13. novembra aj Mathewova manželka, ktorá sa s ním z USA presťahovala do Paríža len v júli tohto roka. Na koncert do Bataclanu mala ísť totiž aj ona, ale nepodarilo sa jej nájsť opatrovateľku, a preto zostala v ten večer doma s dieťaťom.

    VIDEO Ľudia v panike utekajúci zadným vchodom koncertnej sály Bataclan

    - Reklama -