Pôjdu Briti bombardovať Islamský štát v Sýrii? OSN im rezolúciou pootvorila dvere

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    Dokument totiž vyzýva na boj proti militantom všetky krajiny, ktoré sú schopné viesť takéto ťaženie, uviedol britský vyslanec pri OSN Matthew Rycroft, ktorého dnes citovala agentúra Reuters.

    “Je to výzva na akciu členských štátov, ktoré majú kapacitu na všetky nevyhnutné opatrenia proti IS a iným teroristickým skupinám. Domnievam sa, že ide o významný krok plánu britskej účasti na riešení situácie v Sýrii a inde, ktorý premiér pripravuje,” povedal Rycroft pre novinárov.

    Cameron v utorok vyhlásil, že predloží parlamentu “komplexnú stratégiu” boja proti IS vrátane vzdušných útokov v Sýrii. Jeho plán na bombardovanie vládnych síl sýrskeho prezidenta Bašára Asada v roku 2013 zlyhal po parlamentnom hlasovaní.

    IS využil rozvrat spôsobený takmer päť rokov trvajúcou občianskou vojnou v Sýrii na zabratie značného územia krajiny i susedného Iraku, kde vojenská koalícia pod velením USA vyše roka vykonáva nálety proti militantom z tejto džihádistickej sekty. Rusko začalo vzdušné útoky v Sýrii v septembri.

    “Čím rýchlejšie dokážeme pokoriť a zničiť IS, tým budeme viac v bezpečí. Skutočne bezpečne sa však budeme cítiť až vo vzdialenejšom horizonte, ak sa nám podarí dosadiť na území bez vlády riadnu sýrsku vládu,” uviedol skoršie Cameron.


     

    - Reklama -