Dávajme si bacha na francúzske vojny. Upozorňuje komentátor

    0
    Francúzsky prezident Francois Hollande (Autor: SITA)

    Podľa komentátora portálu Aktuality.sk Daga Daniša je pri Francúzsku opatrnosť na mieste. Tu je jeho vysvetlenie: „Francúzi v posledných rokoch podnikli sériu vojenských výprav – a ani jedna z nich sa neskončila úspešne. Navyše, mnohé boli v rozpore s medzinárodným právom,“ vysvetľuje. Slovensko totiž Francúzom prisľúbilo pomoc pri priamych vojenských operáciách v Sýrii ale za podmienky, že budú v súlade s medzinárodným právom.

    „V roku 2011 si Francúzi vynútili vojenský zásah v Líbyi. Teda bombardovanie podporené Britániou a Spojenými štátmi. Bezpečnostná rada dala na zásah obmedzený mandát (vynútenie bezletovej zóny, ochrana civilistov). Spojenci tento mandát – napriek protestom Ligy arabských štátov – prekročili a využili na zvrhnutie líbyjskej vlády. Nedokázali však zabezpečiť nový poriadok. V Líbyi je dnes rozvrat a pokračujúca občianska vojna. Francúzsko tiež vojensky zakročilo vo svojich bývalých západoafrických kolóniách proti islamistom (Mali, Stredoafrická republika). Síce s mandátom OSN. No bez jasnejších výsledkov,“ uvádza konkrétne prípady.

    Daniš pripomína, že Sýria je ďalšou bývalou kolóniou Francúzska. Letecké zásahy Francúzska na IS sú podľa neho opäť protiprávne. „Čo je však oveľa horšie – Francúzsko vstúpilo do konfliktu v čase, keď sa politika Západu v Sýrii celkom zrútila. Výcvik a podpora ´umiernených povstalcov´ nefunguje. Pretože ´umiernení´ po štyroch rokoch krvavej vojny takmer prestali existovať,“ doplnil.

    - Reklama -