Šušká sa o tajnej službe. Bude mať Európska únia vlastného Jamesa Bonda?

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Návrh EK prichádza po tom, ako minulotýždňové ozbrojené útoky v Paríži poukázali na nedostatky v spolupráci medzi tajnými službami členských krajín EÚ.

    “Po útokoch na redakciu Charlie Hebdo som navrhol, a dosiahlo sa to, vytvorenie protiteroristického centra v rámci Europolu. Myslím si, že nadišiel čas posunúť sa o krok ďalej a položiť základy európskej tajnej služby,” uviedol Avramopulos.

    Eurokomisár povedal, že spolupráca v tomto smere môže fungovať iba na báze dôvery a účinných opatrení.
    Zriadenie tajnej služby, ktorá by mohla byť akousi európskou verziou amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), sa však neuskutoční bez zmien v základnej európskej legislatíve, pretože oblasť spravodajských informácií je výlučnou doménou národnej suverenity členských štátov EÚ.

    Ministri vnútra a spravodlivosti z 28 krajín EÚ sa dnes v Bruseli zišli so zámerom prijať opatrenia na posilnenie boja proti obchodu so zbraňami, revidovať pravidlá schengenského priestoru v záujme zavedenia systematických kontrol na vonkajších hraniciach EÚ a v snahe pokročiť v rokovaniach o vytvorení európskeho registra cestujúcich v leteckej doprave (PNR), čo je dôležité pre lepšie monitorovanie osôb podozrivých z účasti v teroristických zoskupeniach.

    - Reklama -