Tak toto Obama nečakal. Svoj imigračný plán môže hodiť do koša…

    0
    Americký prezident Barack Obama (Autor: SITA)

    Návrh zákona dnes v dolnej komore amerického Kongresu prešiel pomerom hlasov 289 k 137. Členovia snemovne hlasovali zväčša podľa príslušnosti k politickej strane, ale našli sa aj demokrati, čo sa vzopreli línii svojej strany.

    Predstavitelia Bieleho domu navštívili Kongres a lobovali medzi demokratmi, aby hlasovali proti tejto legislatíve. Až desiatky z nich sa však nakoniec pridali k republikánom a podporili ich návrh.

    Obmedzenia by v prípade vstupu do platnosti pozastavili príchod sýrskych a irackých utečencov do USA na celé mesiace až roky. Republikáni vyhlásili, že prísnejšie obmedzenie sú po minulotýždňových parížskych útokoch potrebné. Obama a väčšina demokratov tvrdia, že systém je už bezpečný a Spojené štáty by nemali upúšťať od svojej tradície prijímania utečencov.

    Legislatíva posilňuje bezpečnostné kontroly sýrskych utečencov a zastavuje Obamov program, podľa ktorého by USA mali na budúci rok prijať 10.000 týchto utečencov. Snemovňa sa teda postavila proti prezidentovej vyhrážke vetom.


     

    - Reklama -