Belgický biskup šokuje. Prečo páchatelia parížskych útokov pochádzajú práve z Molenbeeku?

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Biskup pripomenul, že bruselský Molenbeek je prevažne moslimská štvrť. „Integrácia moslimov bola v Belgickú vážne zanedbaná,“ povedal biskup Lemmes. Podľa jeho slov sa to odráža na komplikovaných vzťahoch v celej štvrti. O rozhovore s bruselským pomocným biskupom informuje portál Konzervativnyvyber.sk.

    „V tejto štvrti a vôbec v celej tejto oblasti existujú už dávno skupiny veľmi radikálnych islamistov. Nezhromažďujú sa pri mešitách, lebo tamojšie mešity – ktorých je veľmi veľa – túto radikalizáciu nepodporujú. Poznám dobre ich vedenie. Sú to naši spojenci v boji s radikalizáciou,“ uviedol biskup.

    Dodal, že si s nimi veľmi dobre rozumejú. Problém však vidí v tom, že „je tu už celá rada generácie mladých a dospelých, ktorá vyrastá mimo prostredia týchto mešít, a v istom zmysle i mimo normálnu spoločnosť“.

    „Boli naverbovaní islamskými radikálmi. To ich postavilo na nohy, stali sa hrdinami radikálneho islamu. Vieme predsa, že veľa mladých moslimov, vrátane Belgičanov obrátených na islam, odišlo do Sýrie bojovať v radoch Islamského štátu. Oficiálne sa hovorí o 500 Belgičanoch, ” uviedol biskup Lemmens.

    - Reklama -