Zarábame ako babysitterky. Takto to už ďalej nejde. Učitelia chystajú ďalšie protesty

    0
    Pohľad na odber krvi v rámci podujatia Učiteľská kvapka krvi (Autor: SITA)

    ,,Budeme sa snažiť ukázať aj rodičom, koľko vláda investuje do ich detí. Zarábame ako babysitterky,” pre agentúru SITA to povedal jeden z iniciátorov akcie z Iniciatívy bratislavských učiteľov Vladimír Crmoman s tým, že do akcie Deň zdravia – Učiteľská kvapka krvi prišlo z Bratislavy darovať krv zatiaľ 150 učiteľov. ,,Sám som pred chvíľou odtiaľ vyšiel.”

    Do akcie Deň zdravia – Učiteľská kvapka krvi sa zapojilo 228 materských, základných a stredných škôl z celého Slovenska. Viac ako sto z nich ostalo zatvorených, na zvyšných nebolo klasické vyučovanie podľa rozvrhu, ale fungujú v obmedzenom režime. Vyplýva to zo zoznamu zverejneného na facebookovej stránke Vladimíra Crmomana.

    Učitelia deklarujú, že slovenské školstvo je v katastrofálnom stave a pomôže mu len to, ak sa o ňom prestane hovoriť a začne sa konať. A tým najpodstatnejším, čo školstvo potrebuje, sú peniaze na materiálno-technické vybavenie škôl a na ich mzdy. ,,Často počúvame, že máme byť trpezliví, no čakáme už dosť dlho. Všetky doterajšie vlády sa len prizerajú, ale doteraz nič neurobili. Preto žiadame vládu, aby prestala opakovať, že školstvo je jej priorita, a začala reálne konať. My konáme,” hovoria učitelia.

    Zúčastnení učitelia touto formou protestu podporujú októbrovú výzvu Slovenskej komory učiteľov na zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve, zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. Poslednou požiadavkou októbrovej výzvy bolo, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity.

    Iniciatíva bratislavských učiteľov na začiatku novembra už zorganizovala v Bratislave pred Úradom vlády SR akciu Zraz dlhých nosov. Veľké plastové vrece s papierovými nosmi od učiteľov, ktorí boli na proteste, potom odovzdali na Úrade vlády. Makety papierových nosov odovzdali za všetkých pedagogických a odborných zamestnancov na Slovensku. Chceli tak poukázať na to, že všetky vlády dlhodobo ťahajú učiteľov za nos.

    - Reklama -