Lov na teroristov: Rím a Miláno sú ohrozené. Terčom môžu byť americkí občania a slávne pamiatky, Talianov varuje FBI

    0
    Policajná kontrola vo Vatikáne (Autor: SITA)

    Taliansko aktuálne hľadá päť osôb podozrivých z terorizmu po avíze od FBI, ktorá im poskytla ich mená. „Od včerajšieho popoludnia pracujú naše bezpečnostné sily na tom, aby našli týchto päť osôb,“ cituje ministra zahraničných vecí Paola Gentiloniho vo vyhlásení pre televíziu Raitre portál thenews.com. Týchto päť podozrivých malo plánovať útoky práve na slávne pamiatky. Zatiaľ sú stále na slobode a Taliani sa ich snažia dolapiť.

    Dar pre Daesh

    Šéf rezortu zahraničných vecí pripomenul slová ministra vnútra o tom, že krajina má nastavený vysoký level ostražitosti, aby pokryla dôležité miesta, od štadiónov až po katedrály. Poplašné signály zo Spojených štátov však berú veľmi vážne, napriek tomu si chcú zachovať tvár. „Nemôžeme byť väzňami tejto obavy, pretože by to bolo darom pre Daesh,“ doplnil Gentolini, pričom použil arabské pomenovanie pre Islamský štát. Práve na tento výraz, ktorý je skratkou pre Islamský štát v Iraku a Levante v arabčine, sú bojovníci z Islamského štátu mimoriadne hákliví, pretože ho považujú za urážku.

    Metódy ako v Paríži

    Americké ministerstvo zahraničia varuje, že práve vyššie spomínané  pamiatky, ale aj kostoly, divadlá, reštaurácie, hotely či synagógy, môžu byť potenciálnymi cieľmi v Ríme a v Miláne. Informácie priniesol The Independent.

    Americké veľvyslanectvo v Ríme vydalo „bezpečnostnú správu pre amerických občanov“, že teroristické skupiny môžu použiť podobné metódy ako v prípade parížskych útokov. „Talianske orgány sú si vedomé týchto hrozieb,“ uvádza správa, ktorá vyzýva amerických občanov, aby boli ostražití a všímali si okolie.

    Talianska štátna televízia uviedla, že FBI odovzdal talianskym orgánom informácie o možných cieľoch teroristických útokov. Medzi nimi majú byť práve Bazilika svätého Petra a dve milánske pamiatky. Hoci podľa Talianov neexistujú žiadne znaky konkrétnych hrozieb, krajina nepodceňuje situáciu.

    V krajine platí po parížskych útokoch zvýšená bezpečnosť. Do ulíc, ale aj pri staniciach metra boli nasadení vojaci, ostražitosť je na mieste aj vo Vatikáne. Teraz je jasné, že úlohou je chrániť obyvateľov i návštevníkov mesta kvôli podozrivým teroristom a možným teroristickým hrozbám.

    - Reklama -