Belgicko je hore nohami. Polícia robí razie a zatýka podozrivých

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Policajné razie v okolí Bruselu sú podľa informácií CNN zamerané na ľudí blízkych Bilalovi Hadfimu, jednému zo samovražedných atentátnikov, ktorý sa v Paríži odpálil pred francúzskym národným futbalovým štadiónom. Polícia prehľadávala aj byty a domy v obytnej štvrti Laeken, kde v súvislosti s parížskymi atentátmi zatkla jednu osobu.

    Americký prezident Barack Obama dnes varoval, že pátranie po teroristoch a zneškodnenie IS si bude vyžadovať globálnu spoluprácu, ktorá nebude krátkodobá. „Bude to úloha na niekoľko rokov,“ uviedol šéf Bieleho domu počas dnešnej konferencie na Filipínach. Na porazenie Islamského štátu je podľa Obamu potrebné celkové riešenie situácie v Sýrii. „Nepodarí sa nám uspieť v likvidácii útočísk militantov, kým nedosiahneme politické urovnanie situácie v Sýrii,“ povedal prezident USA.

    Poslanci dolnej komory francúzskeho parlamentu dnes odhlasovali predĺženie stavu ohrozenia na tri mesiace, ktorý krátko po útokoch avizoval prezident François Hollande. Zákonom, ktorý umožňuje predĺženie stavu ohrozenia, získala francúzska vláda aj nové právomoci. Zajtra sa normou bude zaoberať horná komora parlamentu. Zákon by mal prejsť bez problémov.

    - Reklama -