Ak uzavriete hranice, budú umierať ľudia. A to je porušovanie ľudských práv, takže sa o vás začneme zaujímať, hrozia Európe ľudskoprávne neziskovky

    0

    Amnesty International vidí riešenie vo vytvorení organizovanej a bezpečnej legálnej cesty do Európy. Podľa nej by férové, efektívne a prísne preverovanie splnilo potreby utečencov a zároveň by identifikovalo prípadné bezpečnostné hrozby.

    Správa Strach a ploty: Ako Európa bráni utečencom v príchode (Fear and Fences: Europe’s approach to keeping Refugees at bay) vraj ukazuje, že pokusy uzavrieť Európu plotmi a využívať susedné krajiny, napríklad Turecko a Maroko, ako strážcov vraj bráni utečencom získať azyl, vystavuje ich to týraniu a núti ich to vydávať sa na nebezpečnú cestu cez more. Stavba plotov v Európe údajne podľa Amnesty International vedie len k hrubšiemu porušovaniu ľudských práv.

    K porušovaniu ľudských práv potom podľa organizácie dochádza najmä na gréckych, bulharských a španielskych hraniciach. Tieto štáty, ako vyplýva zo správy, porušujú medzinárodné právo, pretože bránia utečencom prísť do týchto krajín a neumožňujú im tak požiadať o azyl. Pri potlačovaní utečencov späť cez hranice vraj dochádza k brutálnemu porušovaniu ľudských práv.

    Správy Amnesty International a Human Rights Watch si môžete v angličtine prečítať TU a TU

    K podobnému záveru dospela v správe Európska utečenecká kríza: Agenda na konanie (Europe’s Refugee Crisis: An Agenda for Action) organizácia Human Rights Watch. Aj tá opisuje údajné zlyhanie európskych vlád v otázke ľudských práv a zdôrazňuje, že podľa nej musia európske vlády  obmedziť potrebu nebezpečných ciest cez more a musia naopak riešiť krízu na európskych hraniciach. Je vraj nutné napraviť roztrieštený azylový systém EÚ a zabezpečiť spoluprácu EÚ s inými krajinami tak, aby sa zlepšila ochrana utečencov a rešpektovanie ich ľudských práv.

    autor: jzd

    - Reklama -