Zasadnutie parlamentu opäť prerušil opozičný útok slzotvorným plynom. V Kosove to začína byť miestny folklór

    0
    Slzotvorný plyn v kosovskom parlamente (Autor: SITA/AP)

    Albin Kurti, opozičný líder a predseda Strany Vetëvendosje (Sebaurčenie), použil dnes proti ministrom slzotvorný plyn, v dôsledku čoho museli z hlavnej zasadacej miestnosti evakuovať prítomných poslancov.

    Pred budovou parlamentu zasa polícia slzotvorným plynom rozháňa zhromaždených aktivistov, útočiacich kameňmi a farbou, ktorí sa snažili preniknúť do objektu. Agentúra AP informovala o porozbíjaných oknách na parlamente a členoch poriadkovej polície, ktorí boli poliati ružovou farbou.

    Kosovská opozícia prerušila v uplynulých dvoch mesiacoch rokovanie parlamentu už niekoľkokrát. Vyjadruje tak protest proti dohode medzi kosovskou vládou a Srbskom, ktorá dáva oblastiam so srbskou väčšinou obyvateľov širšie právomoci. Opozícia tiež nesúhlasí s ďalšiu dohodou, ktorá vymedzuje hranice s Čiernou Horou.

    Srbsko odmieta uznať Kosovo, ktoré sa od neho jednostranne odtrhlo v roku 2008, pristúpilo však na normalizáciu vzájomných vzťahov. Výmenou za to EÚ súhlasila so začatím prístupových rokovaní so Srbskom.

    - Reklama -