Sýrska opozícia žiada Kremeľ o letecké údery proti IS. Putin im ich želanie splní

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad a ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Zástupcovia mocností sa v nedeľu vo Viedni zhodli, že by v Sýrii by mala do pol roka vzniknúť prechodná vláda a do 18 mesiacov prídu voľby. Zhodli sa na tom zástupcovia mocností vo Viedni na mierových rokovaniach o ďalšom osude Sýrie.

    Má Asad zotrvať vo svojej funkcii, alebo nie? Práve jeho osud najviac rozdeľuje svetové mocnosti. Kým západné krajiny a ich arabskí spojenci trvajú na Asadovom odchode, Rusko a Irán zase podporujú myšlienku volieb, na ktorých by sa mal zúčastniť aj Asad.

    Putin po parížskych útokoch vyzval Francúzsko, aby svoj postoj voči sýrskemu prezidentovi prehodnotila. „Neustále sme počúvali od našich francúzskych priateľov, že vyriešenie otázky odchodu prezidenta Asada by malo byť nevyhnutnou podmienkou politických zmien v Sýrii. Ale ochránilo to Paríž od teroristického atentátu? Nie,“ povedal Putin.

    Asadova budúcnosť je však podľa šéfa Kremľu až druhoradá. „Prvá vec, ktorú by sme mali urobiť, je spojiť svoje sily v boji proti terorizmu a teroristickým organizáciám,“ vyhlásil.

    - Reklama -