Neopúšťajte Afganistan, u nás nie je až tak dobre. Nemci spustili kampaň v Kábule

    0
    Afganistan, Kábul (Autor: SITA)

    V Kábule sa objavili plagáty so správou v dvoch hlavných jazykoch, paštúnskom a daríjskom: “Opúšťate Afganistan: Ste si istí?” Na bilboardoch je aj haštag (#) a link na facebookovú stránku nazvanú Nemecko v Afganistane s informáciou o imigračných a ďalších zákonoch. Na facebookovej stránke dnes stálo: “Neverte fámam a falošným informáciám, ktoré úmyselne rozširujú prevádzači ľudí o údajne ľahkej ceste a ľahkom živote v Nemecku.”

    “Neriskujte svoje životy pri pokuse ujsť do Európy,” pokračoval text a dodával, že pašeráci ľudí sú zločinci, ktorých zaujímajú iba peniaze. Prevádzači “nehovoria pravdu a nezáleží im na ľudských životoch,” pokračuje text. Nemecký veľvyslanec v Afganistane poskytoval v uplynulých dňoch televízne rozhovory na tému utečencov, ale dnešné pútače sú začiatkom podľa všetkého celoštátnej kampane proti ilegálnej migrácii.

    Obyvateľov Kábulu tieto informácie nútia rozmýšľať, či snaha dostať sa do Európy stojí za riziko utopenia sa v mori cestou. “Sú dva dôvody, prečo ľudia opúšťajú Afganistan: po prvé je to nedostatočný pocit bezpečia a po druhé nezamestnanosť,” citovala agentúra DPA ďalšieho obyvateľa Kábulu. Povedal, že ak medzinárodné spoločenstvo a afganská vláda nechcú, aby mládež odchádzala z krajiny, “musia zaistiť bezpečie a poskytnúť ľuďom prácu Dodal, že on sám absolvoval univerzitu, je nezamestnaný a nemá nádej nájsť si v Afganistane prácu.

    - Reklama -