Bratislava sa spája s Parížom. Jej dominanta na znak solidarity zmení svoju tvár

    0
    Bratislavský hrad (Autor: repro youtube, mg)

     Informoval o tom predseda Národnej rady Peter Pellegrini, ktorý ostro odsudzuje tieto teroristické útoky. “Francúzsko je kolískou slobody, rovnosti a bratstva, a preto vyjadrujem úprimnú ľútosť nad desiatkami mŕtvych, ktorí zahynuli pri útokoch. Takéto činy treba ostro odsúdiť a zabrániť ich opakovaniu,” uviedol Pellegrini vo svojom vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytol riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR Martin Dorčák.

    Pellegrini poslal predsedovi Národného zhromaždenia Francúzskej republiky Claudeovi Bartolonemu a predsedovi senátu Francúzskej republiky Gérardovi Larcherovi sústrastný telegram. “S veľkým smútkom som prijal informáciu o tragických udalostiach v Paríži, ktoré si vyžiadali veľký počet obetí, ako dôsledok teroristického útoku na civilných občanov. Som zdesený a zdieľam smútok celého francúzskeho národa a odsudzujem tento barbarský akt. Dovoľte mi vo vlastnom mene a zároveň i v mene poslancov Národnej rady Slovenskej republiky vyjadriť úprimnú sústrasť všetkým, ktorí stratili svojich najbližších pri tomto ozbrojenom útoku. Zároveň si dovoľujem vyjadriť presvedčenie, že násilie proti nevinným obetiam nás nemôže odradiť od spoločnej trvalej oddanosti hodnotám demokracie a mieru,” napísal Pellegrini.

    Doterajšia bilancia obetí nočných teroristických útokov v Paríži hovorí o 128 mŕtvych a ďalších 99 zranených, ktorí sú vo vážnom stave, informoval podľa agentúry Reuters zdroj z parížskej prokuratúry. Samovražední ozbrojenci opásaní výbušninami napadli v piatok neskoro večer na niekoľkých miestach francúzskej metropoly reštaurácie, koncertnú sieň a športový štadión. Najkrvavejším útokom bola streľba v koncertnej sále Bataclan, kde mala vystúpenie americká rocková skupina Eagles of Death Metal. K piatkovým teroristickým útokom v Paríži sa dnes prihlásila organizácia Islamský štát (IS).

    Na území Francúzska a Korziky platí od polnoci výnimočný stav. Francúzske úrady vykonávajú zvýšenú kontrolu na všetkých vstupných bodoch do krajiny – cestných, železničných, morských i leteckých. Francúzsko zvýšilo kontrolu na letiskách i železniciach.

    - Reklama -