Teroristický útok v centre Paríža si vyžiadal desiatky mŕtvych, prezidenta museli evakuovať

    0
    Telá obetí teroristického útoku v Paríži ležiace pred jednou z reštaurácií (Autor: SITA)

    V meste v noci vyhlásili zákaz vychádzania, taxíky vozili ľudí zdarma. Najnovšie údaje hovoria, že o život prišlo až 150 ľudí. Ďalších 200 je zranených, desiatky z nich bojujú o život. Útoky prostredníctvom sociálnych sietí podporil Islamský štát, no oficiálne sa k nim neprihlásil. 

    Na tragédiu, ktorá postihla francúzske hlavné mesto v priamom prenose reagoval aj prezident Francois Hollande: “Robíme všetko pre to, aby sa útoky neopakovali.Vyhlásime stav ohrozenia,” uviedol. Zároveň dodal, že krajina uzatvára svoje hranice.

    Streľbu spustil najmenej jeden páchateľ z automatickej zbrane v reštaurácii Petit Cambodge v 11. parížskom obvode, po jeho vyčíňaní ostali na zemi ležať bezvládne telá obetí. Najkrvavejšia dráma sa odohrala v koncertnej sieni Bataclan v rovnakom obvode, pričom v tomto kultúrnom stredisku traja militanti zavraždili 120 ľudí a zajali  60 až 100 rukojemníkov. Keď začali vraždiť aj tých, polícia vnikla do objektu a zneškodnila dvoch teroristov. Ďalšieho mali dokonca zadržať a podľa prvých správ sa prihlásil k Islamskému štátu.

    Chodník pred vchodom do parížskej reštaurácie po teroristickom útoku

    Chodník pred vchodom do parížskej reštaurácie po teroristickom útoku (Foto: SITA)

    Tri výbuchy hlásili pred barom v blízkosti národného štadióna Stade de France, kde francúzsky futbalový tím hostil Nemecko. Na zápase bol aj francúzsky prezident Francois Hollande, ktorého bezpečnostné zložky okamžite presunuli do bezpečia. Hollande tam podľa niektoých informácií mal byť aj s vysokopostaveným nemeckým politikom.

    Novinár stanice BBC potvrdil, že pred reštauráciou Petit Cambodge videl ležať desať ľudí, ktorí boli mŕtvi alebo vážne zranení. Na miesto podľa jeho svedectva dorazila polícia a uzavrela inkriminovanú oblasť.  Svedok pre denník Libération uviedol, že v kaviarni na ulici Rue de Charonne počul viac než 100 výstrelov. Správy hovoria o maximálne šiestich strelcoch, uzatvára BBC. 

    Útočníkov bolo dovedna päť až osem, ich presný počet stále nie je istý. Nie je teda jasné ani to, či sa podarilo odhaliť a zneškodniť všetkých.

    - Reklama -