Kompu cez Dunaj predražili o 908 %. Žiadajú hlavu ministra. Matovič to nazýva Ficovou Gorilou

    0
    Kompa na Dunaji (Autor: SITA)

    “Nemal ani potrebu ukázať sa na dnešnom mimoriadnom výbore. Začíname zbierať podpisy za odvolanie ministra Žigu ako priameho nadriadeného generálneho riaditeľa pána Lazára,” konštatoval Matovič.

    Ako ďalej Matovič informoval, ročné náklady na prevádzku pôvodnej kompy na trase Vojka – Kyselica boli 490 670 eur v roku 2013, keď túto službu poskytoval štátny podnik Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). Náklady sú očistené o zmluvnú cenu a predstavujú tak reálne náklady na prevádzku pôvodnej kompy. Súčasná cena na prevádzku novej kompy by bola v prípade predraženia nafty o 50 centov na úrovni 4,946 mil. eur ročne, čo predstavuje 908-percentné predraženie oproti cene na prevádzku pôvodnej kompy.

    Podľa Matoviča by predraženie prevádzky novej kompy nenastalo len vtedy, ak by premávala devätnásťkrát za deň a cena nafty by za 15 rokov nevzrástla. “Toto je Gorila Roberta Fica,” dodal na tlačovej konferencii Matovič.

    Podľa informácií poslankyne bratislavského Starého mesta Veroniky Remišovej bola pôvodná kompa v júli minulého roku na tri týždne odstavená pre generálnu opravu štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba (VV). Zazmluvnená cena generálnej opravy kompy bola 200 tis. eur, pričom podľa Remišovej bola pôvodná kompa po oprave v takom stave, že nebol dôvod objednávať novú kompu.

    Matovič tiež informoval, že 13. februára 2014 bola uzavretá zmluva medzi dodávateľom služby na prevádzku starej kompy SVP a VV, ktorou sa zvýšila suma prevádzky kompy na 1,1 mil. eur ročne. Podľa Matoviča to bolo umelé zvýšenie ceny, ktoré malo vytvoriť pôdu pre novú cenu 1,65 mil. eur ročne na prevádzku novej kompy.

    Na prevádzku kompy medzi Vojkou a Kyselicou podpísala Vodohospodárska výstavba zmluvu s firmou Ponton City, a. s., ktorej vlastnícke korene smerujú k spoločnosti s rovnakou adresou, akú mala garážová firma Interblue, spájaná s kauzou emisií. Podľa dostupných informácií výška zazmluvnenej sumy na prevádzku 200-tonovej kompy je 25 mil. eur na obdobie 15 rokov, no v prípade zmeny cien nafty, na ktorú je podľa zmluvy naviazaná cena prevádzky kompy a pri prevádzke kompy dvakrát za hodinu, sa môže celková suma vyšplhať na viac ako 75 mil. eur počas 15 rokov.

    - Reklama -