Kotlebovci vraj pracujú s rómskou komunitou. Nazývajú to “protest proti cigánskemu extrémizmu”, tak im to zarazili. Riešme konkrétne problémy, nie iba keci, odkázal im starosta

    0
    Marian Kotleba (Autor: Peter Števkov)

    V obci Smolník  v Gelnickom okrese sa malo 14. novembra konať zhromaždenie. To malo podľa nich reagovať na zabitie dôchodkyne v jej dome, ako aj olúpenie ďalšej v ten istý mesiac, opäť u nej doma.

    Vraj nič protizákonné

    Obcou Smolník totiž len nedávno otriasli útoky na staručké ženy (†84 a 87). Dve dôchodkyne páchatelia prepadli v ich domoch. Kým staršia sa zo zranení lieči, druhá útok neprežila. Podľa medializovaných informácií išlo o dvoch mladíkov (17 a 18 rokov). Na prepadnutí sa mal podieľať aj 21-ročný muž, píše Korzár. Kotlebovci za tým vidia „cigánsky extrémizmus“, preto chcela ich odnož na východe Slovenska v obci zorganizovať protest. Narazili však na rázneho starostu.

    V oznámení o konaní verejného zhromaždenia bolo uvedené, že účelom je „pripomenutie si nedávnych udalostí“. Oznámenie adresoval Štefan Hudák, okresný predseda pre Košice-okolie. Na zhromaždení sa malo podľa predpokladu zúčastniť 50 ľudí. To však ešte netušili, že starosta im ich „rošádu“ zruší. „V rámci zákona sme mali možnosť nepovoliť verejné zhromaždenie, a to sme využili,“ napísal nám najprv stroho starosta Dlugoš. Keď sme však chceli zistiť prečo, prezradil viac. „Mali sme podozrenie, že to nebude riešenie problému, ale prilievanie oleja do ohňa,“ ozrejmil pre PL.sk. Hoci strana v oznámení o zhromaždení len vágne uviedla, že si chce pripomenúť nedávne udalosti, nakoniec akciu prezentovala pomerne agresívne, keď ju nazvala aj na sociálnej sieti „protestom proti cigánskemu extrémizmu“. Výzvu na papieri ale bráni podpredseda strany Rastislav Schlosár. „V zmysle zákona takáto výzva musí vyplývať priamo z oznámeného účelu zhromaždenia. Ten bol ale formulovaný len ako pripomenutie si nedávnych udalostí, čiže nebola v ňom žiadna výzva, resp. niečo iné protizákonné,“ uviedol pre PL.sk Schlosár.

    Choré domnienky?

    Kotlebovci vidia za zákazom zhromaždenia len jednu konkrétnu vec. „Starosta Smolníka Radoslav Dlugoš (strana Sieť) zhromaždenie zakázal z dôvodu, že mal na ňom vystúpiť predseda ĽS Naše Slovensko a banskobystrický župan Marian Kotleba,“ uviedli. Podľa nich ide o nedemokratické rozhodnutie, popierajúce ústavou garantovanú slobodu zhromažďovania. Ako ďalej uvádzajú, najmä ak sa tak malo stať krátko pred 17. novembrom – Dňom boja za slobodu a demokraciu. „Vzhľadom na to, že rozhodnutie starostu Dlugoša sa zakladá len na jeho chorých domnienkach a špekuláciách a je absolútne protiprávne, obrátime sa so žalobou na súd a protest uskutočníme v náhradnom termíne,“ zastrájajú sa kotlebovci.


    Ako sme sa dozvedeli, žalobu bude podávať Hudák pravdepodobne začiatkom budúceho týždňa a smerovať má proti obci. Na otázku, kde sa náhradný protest budú pokúšať zorganizovať, nám Schlosár odpísal, že všetko závisí od toho, ako sa skončí súd. Ak to však bude v prospech Hudáka, do úvahy pripadá opäť obec Smolník.

    Práve vyjadrenie o starostových chorých domnienkach a špekuláciách Dlugoša poriadne rozhorčilo. „Nebudem sa nimi zaoberať, neviem, na základe čoho k tomu dospeli,“ napísal nám starosta. Ako ďalej dodal, nechápe, akým právom také niečo o ňom napísali. „To je presne ich taktika, preto oni môj alebo náš celospoločenský problém nevyriešia,“ odkázal im Dlugoš.

    Kotlebovci a rómska komunita?

    O stanovisko sme požiadali aj Kotlebovu stranu. „V prvom rade musím uviesť, že zvolávateľom tohto zhromaždenia je Štefan Hudák, nie naša politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Pán Hudák nás na akciu pozval, my sme pozvanie prijali a na akcii mal vystúpiť náš predseda Marian Kotleba,“ odpísal nám podpredseda strana Rastislav Schlosár. „Podľa nášho právneho názoru je ale zákaz zhromaždenia nezákonný z toho dôvodu, že sa odvoláva len na rečníkov, ktorí mali na akcii vystúpiť, konkrétne na predsedu Kotlebu. Z toho starosta vyvodzuje, že zhromaždenie bude smerovať k výzve popierať práva,“ doplnil Schlosár s tým, že na zákaz nestačí, ak má starosta domnienky, ktoré vychádzajú z toho, aký mediálny obraz majú rečníci, ktorí na zhromaždení vystúpia.

    Osloviť sme chceli aj samotného Štefana Hudáka, ktorý inicioval zhromaždenie, ten sa nám ešte nevyjadril. Ako však tvrdí starosta, predstaviteľovi strany navrhol isté riešenia, na ktoré ale nereagoval. Zaujímali sme sa, o aké riešenia konkrétne išlo. Jedným z nich mala byť napríklad práca s rómskou komunitou. „Ak pracujú s rómskou komunitou, tak ako mi to potvrdil pán Hudák, navrhol som mu telocvičňu, priestory komunitného centra alebo vonkajšie priestory, s tým, aby sme sa dohodli, že pošle dvoch ľudí z ĽS Naše Slovensko, nech sa venujú rómskej komunite v stanovených termínoch,“ predstavil pre PL.sk jedno z riešení starosta. „Veľmi by som to privítal a rád im budem pomáhať v ich aktivitách. Ja totiž potrebujem riešiť konkrétne problémy, nie o tom o rozprávať,“ uzavrel Dlugoš.


     

    - Reklama -