„Mamička Merkelová“ v tom ostala sama. Hlúpa ilúzia musela skončiť. Kto sú tí podvedení?

    0
    Angela Merkelová, predsedníčka vlády Nemecka (Autor: SITA)

    Zdá sa, že Európa sa pri nelegálnej migrácii rozhýbala. Prvou dobrou správou je totiž podľa Daniša to, že africkí ekonomickí migranti sa budú do svojich krajín vracať, a druhou, že Nemecko ruší sľub, aby každý Sýrčan získal automaticky azyl. „Kľúčový pre zvládnutie krízy je práve obrat v Nemecku,“ píše Daniš v komentári pre portál Aktuality.sk.

    Tlak z obavy

    Na tom, že Merkelovej politika trvale otvorených dverí bola neudržateľná, sa zhodli prakticky všetci. Nielen nemeckí ministri, bavorská vláda či bezpečnostné služby, ale aj šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker a prezident EÚ Donal Tusk. Ako ďalej dodáva Daniš, Merkelovej jednostranné vyhlásenia o prijímaní Sýrčanov boli len hnacím motorom migračnej krízy a akejsi „imigračnej horúčky“.

    Nemecko si vyhradzuje právo vracať nelegálnych utečencov do krajín tranzitu, okrem Grécka. Má to však jeden háčik. „V praxi to znamená, že nápor imigrantov bude pokračovať,“ nazdáva sa Daniš. Pod tlak sa tak podľa neho dostanú štáty z balkánsko-rakúskej migračnej trasy. V malej miere to možno zasiahne aj Slovensko a Česko. Ak sa však štáty dostanú pod tlak z obavy, že nemecké dvere sa zavrú, v Európe sa tak aspoň skôr obnovia pravidlá, čím možno očakávať mierne obmedzenie náporu migrantov.

    Náraz na realitu

    Na celej veci je však predsa len podľa Daniša niečo smutné. „Merkelová svojimi jednostrannými sľubmi podviedla aj imigrantov, aj partnerské štáty EÚ. Mnohí z imigrantov sa do Nemecka nakoniec nedostanú – pretože trvalo otvorené dvere bez limitov bola hlúpa ilúzia,“ tvrdí. Utečenci teda uviaznu v krajinách, v ktorých žiť nechcú a ktoré, na oplátku, nechcú prijať ich. To však podľa neho povedenie opäť k presadzovaniu trvalých utečeneckých kvót. A krajiny V4 budú musieť opäť mobilizovať sily.

    „V tomto zmätku je však malou dobrou správou, že Merkelová narazila. Na realitu. A na vlastných ministrov, ktorí si pomaly presadzujú návrat k pravidlám,“ vyzdvihuje komentátor. Hlavnou výzvou je tak podľa neho obmedzenie živelnej imigrácie. S Merkelovou alebo aj bez nej.

    Celý komentár Daga Daniša si môžete prečítať TU.
     

    - Reklama -