Odtrhnutie? V žiadnom prípade. Španielský premiér chce bojovať o Katalánsko pred súdom

    0
    Estelada alebo vlajka nezávislého Katalánska a vlajka Európskej únie vlajú pred prezidentom provincie Arturom Masom (Autor: SITA)

    Deklaráciu o odtrhnutí Katalánska od zvyšku Španielska v pondelok pri hlasovaní podporila väčšina regionálneho parlamentu. Celý proces formovania katalánskej republiky by sa mal podľa predstáv navrhovateľov zavŕšiť do 18 mesiacov.

    Rajoy dnes po zasadnutí vlády v Madride oznámil, že žiadosť o okamžité zrušenie rezolúcie prijatej katalánskym parlamentom, ako aj všetkých jej dôsledkov dostal už ústavný súd od advokáta zastupujúceho záujmy vlády a Španielska. Súd sa ňou začne zaoberať ešte dnes popoludní.

    Rajoy uviedol, že rozhodnutie vlády obrátiť sa na súd s cieľom dosiahnuť zrušenie rezolúcie nie je len reakciou na jej prijatie katalánskym parlamentom, ide podľa jeho slov aj o obranu celej krajiny. Zopakoval tiež, že Katalánsku – prosperujúcemu regiónu na severovýchode Španielska – by nemalo by umožnené odtrhnúť sa od zvyšku krajiny.

    Strany zastávajúce nezávislosť od Španielska získali v septembri v katalánskych regionálnych voľbách väčšinu kresiel v tamojšom parlamente. Španielska ústava však neumožňuje ani jednému regiónu odtrhnúť sa a vláda premiéra Rajoya, ktorú čakajú v decembri parlamentné voľby, vopred oznámila, že rezolúciu sa bude okamžite snažiť zablokovať na súdoch.

    Separatisti však tvrdia, že triumf v regionálnych voľbách z 27. septembra, vďaka ktorým disponujú v katalánskom parlamente absolútnou väčšinou, im dáva ,,demokratický mandát” na oddelenie sa od Španielska.

    - Reklama -