Zásadné vyhlásenie izraelského premiéra. Neuveríte, na čo chce aby Palestínčania pristúpili

    0
    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (Autor: SITA)

    Netanjahu zdôraznil, že Izrael musí byť schopný brániť sám seba. A to zahŕňa aj hrozby z akéhokoľvek územia, ktorého sa vzdá vrátane stoviek kilometrov hraníc ohrozovaným potenciálnymi tunelmi. Netanjahu uviedol, že Palestínčania sú proti tejto izraelskej požiadavke, pretože podľa nich blokuje “plnú zvrchovanosť” palestínskeho štátu. Upozornil, že porazené štáty z druhej svetovej vojny Nemecko a Japonsko a tiež Južná Kórea prosperovali pod zahraničnou bezpečnostnou kontrolou. 

    Netanjahu hovoril v Centre pre americký pokrok v USA. Podľa agentúry AP nepovedal, že by sa Izrael napokon vzdal bezpečnostnej kontroly na Západnom brehu, čo je súčasť amerických mierových plánov. Benjamin Netanjahu v pondelok počas stretnutia s americkým prezidentom Barackom Obamom v Oválnej pracovni Bieleho domu potvrdil svoju podporu pre dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskej otázky. Uviedol, že je zástancom vízie “dvoch štátov pre dva národy”. 

    Netanjahu zdôraznil i potrebu pokračovania americkej vojenskej pomoci Izraelu, ktorý sa tak bude môcť brániť voči “akejkoľvek hrozbe”. Súčasná vojenská dohoda medzi Washingtonom a Jeruzalemom totiž vyprší v roku 2017. Obe krajiny hodlajú predĺžiť zmluvu o ďalších desať rokov. Na základe platnej dohody dostáva izraelská armáda od vlády USA ročne tri miliardy.

    - Reklama -