Nemocnica zas bude kupovať predražené potraviny. Koľko dajú na zemiaky tentoraz?

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Za drahý nákup chlebov a zemiakov nemocnicu kritizovala aj mimovládna organizácia Transparency International. Teraz Transparency prostredníctvom Zuzany Dančíkovej reaguje tvrdením, že na stránke Úradu pre verejné obstarávanie chýbajú súťažné podklady, ktoré mali byť zverejnené s vyhlásením tendra. Informácie priniesol denník Sme.

    Ako získajú prehľad?

    Univerzitná nemocnica sa chystá nakúpiť potraviny v rozsahu od 28 do 41 centov za kilo zemiakov. Za hornú hranicu pritom nemocnica už zemiaky nakupovala práve v roku 2013. Podľa hovorkyne nemocnice Petry Stano Maťašovskej potrebujú na rok 550 ton ovocia, zeleniny a zemiakov, za čo je nemocnica ochotná nechať viac ako milión eur. V cene je zahrnutá aj doprava do piatich nemocníc, ktoré tvoria Univerzitnú, ako aj napríklad vyloženie škatúľ.

    Podľa hovorkyne nemocnica stanovila hodnotu zákazky na základe výsledkov z fakturácie a spresnila to cenovým prieskumom z októbra 2015. Vďaka prieskumu tak prišli na to, v akom rozmedzí kúpiť zemiaky. Ak by však nemocnica aj tak nakupovala zemiaky v spodnej hranici, teda za 28 centov za kilogram, stále by sedem nemocníc nakupovalo lacnejšie ako ona.

    Podľa Dančíkovej z Transparency by nemocnica mala mať prehľad o tom, za koľko potraviny nakupujú iní a aké najlepšie ceny dosiahnuť. Pomôcť by jej podľa nej mohlo ministerstvo zdravotníctva.
     

    - Reklama -