Islamský štát potrebuje na fungovanie miliardy dolárov ročne. Vieme odkiaľ ich majú a kto ich sponzoruje

    0
    Islamský štát vyhodil do vzduchu aj dvetisícročný rímsky chrám v Palmýre (Autor: SITA)

    Založiť samozvaný islamský kalifát na dobytých územiach Sýrie a Iraku umožnilo militantom štedré financovanie. Ešte začiatkom tohto roka informovali radikáli o tom, že schválili prvý oficiálny rozpočet. Ten ráta s výdavkami vo výške 2 miliardy dolárov. O podobnej sume informovali aj tajné služby Spojených štátov s odvolaním sa na informácie, ktoré získali z analýzy 160 pamäťových diskov zhabaných v máji tohto roka členom Islamského štátu.

    Výdavky IS

    Podľa amerického think-tanku Rand Corporation, ktorý sa 8 rokov zaoberá analýzou financovania teroristických organizácií v Iraku,  zhltnú najviac prostriedkov výplaty pre bojovníkov IS. Len samotné vyplácanie žoldov stojí podľa amerických tajných služieb Islamský štát ročne viac ako 360 miliónov dolárov.

    Koľko ich je?

    Viac otáznikov ako celkový rozpočet Islamského štátu vyvoláva však skutočný počet jeho bojovníkov, ktorí sa zúčastňujú na bojoch v Iraku a Sýrii. Ešte začiatkom minulého roku hovorila americká CIA o približne 10-tisíc militantoch, ale tento odhad dramaticky vzrástol v poslednom štvrťroku 2014 na vyše 30-tisíc.

    Aby mohla militantná organizácia platiť svojich bojovníkov aj aktivity, potrebuje na to neustály príjem financií, ktoré podľa viacerých odborníkov prúdia z Kataru a Saudskej Arábie. Práve tieto dve krajiny označil pred rokom bývalý pobočník šéfa vojenského štábu generál Jonathan Shaw za vinníkov šírenia radikálneho islamu v regióne. „Toto je časovaná bomba skrytá pod rúškou vzdelávania. Saláfizmus rozdúchava nepokoje na celom svete a je sponzorovaný Saudskými Arabmii a Katarom. To musí prestať,“ uviedol Shaw pre denník The Telegraph ešte vlani v októbri. Viacero indícií a ďalších informácií odvtedy potvrdilo jeho slová.

    Odkiaľ majú peniaze?

    Medzivládna finančná vyšetrovacia komisia (FATF) vydala správu o financovaní IS ešte vo februári. Podľa nej Islamský štát zarába „sofistikovanými prepadmi, rabovaním, krádežami a zdrojmi  v oblastiach, ktoré obsadí“. Jedným z najznámejších prípadov obohatenia rozpočtu IS je vykradnutie centrálnej banky v Mosule, z ktorej si militanti odniesli 500 miliónov dinárov, čo je v prepočte necelých 415-tisíc eur. Taká suma by však nestačila ani na pokrytie nákladov na jeden mesiac.

    Podľa správy FATF má Islamský štát prístup k pol miliarde amerických dolárov v hotovosti, keďže sa mu podarilo získať kontrolu nad viacerými bankami. Ministerstvo financií USA tvrdí, že IS má pod kontrolou všetky banky v štyroch irackých provinciách Ninevah, Anbar, Salah Din a Kirkúk. V týchto inštitúciách je okrem hotovosti aj značné množstvo zlata, ktoré militanti môžu ľubovolne použiť na financovanie svojich aktivít.

    Smrť a dane

    Ďalšími zo spôsobov, akými radikáli z Islamského štátu financujú boje v Iraku a Sýrii, sú vydieranie a únosy ľudí. Práve vyberania „daní“ na obsadených územiach predstavuje podľa analýz najpodstatnejšiu časť príjmov IS. Platiť musia všetci, tí  ktorí nestihli utiecť za hranice až po kriminálnikov a vykrádačov hrobiek. Práve starožitnosti a ich predaj sú pre militantov ďalším zdrojom peňazí. Americké ministerstvo vnútra tvrdí, že Islamský štát dokonca predáva povolenia   na nelegálne archeologické prieskumy a rabovanie hrobiek či kultúrnych pamiatok.

    Pašovanie ľudí

    Výnosným biznisom je pre Islamský štát aj pašovanie ľudí, ktorých paradoxne vyháňajú z domovov práve samotní militanti. Podľa prieskumu, ktorý v máji tohto roka zverejnilo hnutie Global Initiative Against Transnational Organized Crime, platia Sýrčania približne tisíc dolárov na osobu, aby sa dostali do Líbye a ďalších približne 2-tisíc dolárov stojí preprava cez Stredozemné more.

    Čierne zlato

    Predaj historických a kultúrnych pamiatok, pašovanie ľudí, vykrádanie bánk či dotácie zo zahraničia, to nie sú pre Islamský štát ani zďaleka všetky zdroje príjmov. V neposlednom rade je tu ešte ropa a rafinérie, ktoré sa nachádzajú na obsadených územiach Iraku a Sýrie. Práve obsadzovanie ropných zariadení v Iraku a Sýrii sa stalo hlavným zdrojom nemalých príjmov IS. Militanti údajne vedú ropu k odberateľom pomocou starej siete pašeráckych ropovodov. Podľa informácií organizácie Chathamhouse Islamský štát dokonca predáva cez prostredníkov ropu aj samotnému režimu sýrskeho prezidenta Asada.

    Koľko má IS z ropy

    V auguste minulého roku zarábal Islamský štát na predaji ropy až 3 milióny dolárov denne. V máji tohto roka však denník New York Times už informoval, že pre IS  „ropa už nie je hlavným zdrojom príjmov“. To však neznamená, že na nej prestali militanti zarábať. Ešte začiatkom tohto roka predstavovali príjmy Islamského štátu z predaja ropy 40 miliónov dolárov mesačne.

    - Reklama -