Až 10 percent utečencov v Nemecku sú kriminálnici. Povedal šéf nemeckej kriminálky

    0
    Utečenci smerujúci do Rakúska (Autor: SITA)

    Bezpečnostné riziká tu boli už od vzniku Schengenu. Povedal André Schulz a dodal, že z dostupných informácií Spolkového kriminálneho úradu, ako aj zo zahraničných spravodajských služieb vyplýva, že hrozba terorizmu sa v posledných mesiacoch nezvýšila. Potenciálni teroristi spravidla nemajú záujem, aby tu boli zaregistrovaní spoločne s utečencami.

    Do Nemecka teraz prichádza masa ľudí. Tým sa podľa neho zvyšuje pravdepodobnosť trestnej činnosti. „K transparentnosti patrí okrem iného aj to, aby sme jasne pomenovali trestnú činnosť žiadateľov azyl,“ povedal.

    „Napríklad Braunschweig má veľký problém s ubytovaním. Spočiatku tam mali 500 žiadateľov o azyl, teraz ich tam je už viac ako 3-tisíc,“ pokračuje. V širokom okolí zaznamenali policajti značný nárast majetkovej trestnej činnosti, ako napríklad domácich vlámaní, krádeží bicyklov či krádeží v obchodoch. Kriminálna polícia preto reagovala zriadením osobitnej komisie. „Teraz tam máme situáciu opäť relatívne pod kontrolou,“ vysvetlil.

    Pokiaľ ide o páchateľov a podozrivých z trestnej činnosti, dospel Spolkový kriminálny úrad na základe štatistických údajov k týmto základným zisteniam: páchatelia nie sú vojnoví utečenci, nie sú to Sýrčania, Afganci ani Iračania, najčastejšie sa dopúšťajú kriminálneho konania mladí ľudia z Balkánu, Kaukazu, severnej, západnej a strednej Afriky, títo páchatelia sa obvykle dopustili trestnej činnosti už vo svojich domovských krajinách.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    Dlhodobým problémom Nemecka sú Gruzínci. V tomto prípade však možno hovoriť skôr o organizovanej trestnej činnosti v rámci tzv. ruskej mafie. Mladí muži sú ešte v Gruzínsku verbovaní, aby sa tu na objednávku dopúšťali vlámaní a krádeží v obchodoch. Prídu do Nemecka, nechajú sa tam zaregistrovať a požiadajú o azyl, aby sa tu mohli jeden rok legálne zdržiavať. Získajú vreckové, ubytovanie, ale v skutočnosti im nič z toho nepatrí. Sú tu preto, aby páchali zločiny. Reč je o viac ako tisíc ľuďoch.

    Nemožno povedať, že by tieto skupiny pôsobili priamo v utečeneckých táboroch. Policajti však napríklad zaznamenali prípad, keď skupina zlodejov odmontovala v ubytovni sprchovú hlavicu a potom požadovali od ostatných utečencov výpalné 5 eur za použitie sprchy. V tomto prípade však išlo skôr o bežnú kriminalitu ako o organizovaný zločin.

    Väčšina imigrantov prichádzajúcich do Nemecka sa podľa šéfa kriminálky správa mierumilovne a sú vďační  za prijatie a starostlivosť. Ale zhruba desať percent utečencov sú delikventi. Dokazuje to štatistika trestných činov z jednotlivých spolkových krajín.

    Podľa Schulza je nutné obmedziť prílev utečencov, aby sa podarilo prijať systémové opatrenia a udržať v krajine poriadok.

    - Reklama -