Nie neslušnosť, ale oplzlosť. Obrovské peniaze pre manažment verzus euro za službu navyše. Taká je realita slovenských sestričiek

    0
    Zdravotné sestry (Autor: SITA)

    Aktuálne to však nie sú sestry, kto si vymyslel protest, ale vláda so svojím zákonom, ktorý je podľa nich zlý. Myslí si to Peter Javůrek vo svojom komentári pre denník Pravda.

    Vzorná vláda

    Ak by niekto o proteste pochyboval, nech si spomenie na slová prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej, ktorá povedala,  že ministerstvo zdravotníctva tri roky ťahalo prípravu zákona a bez akceptácie dôležitých zmien ho predložilo v júni. Výsmechom, či skôr oplzlosťou je podľa  Javůrka to, že ak sestra ide podať pacientovi infúziu domov, dostane od  poisťovne „veľkorysé“ jedno euro.
     

    Ako ďalej uvádza komentátor, to, že sa protesty zdravotníkov vynorili takto pred voľbami, nie je náhoda. „Ak má niekto pocit, že politici jeho požiadavky ignorujú počas štyroch rokov, prečo by svoju kauzu nevyniesol na verejnosť vtedy, keď si ho politici nebudú môcť dovoliť ignorovať?“ pýta sa Javůrek. Každá vláda chce totiž podľa neho pred voľbami vyzerať vzorne.

    Staré „dzurindovské“ časy

    Kým však kedysi Mikuláša Dzurindu lekári ohadzovali bielymi plášťami, teraz sa tak pri návštevách ministra Viliama Čisláka podľa všetkého nedeje. „Ministerstvo dokonca tvrdí, že minister je pri vysvetľovaní mimoriadne úspešný. Reálny obrázok o schopnosti Čisláka presviedčať sestry, že odmeňovanie, ktoré nezohľadňuje dĺžku praxe a ktoré sa netýka sestier v ambulanciách, je vlastne výborné, si budeme môcť urobiť už čoskoro,“ špekuluje komentátor. Najneskôr by sa tak podľa neho malo stať vtedy, keď vyjde najavo, koľko sestier podalo výpoveď, čím sa už vyhrážali.

    Namiesto toho, aby sme pri prípadnom chaose nadávali na sestričky, by sme podľa Javůrka mali upriamiť pozornosť hlavne na politikov, ktorí robia zákony bez diskusie s tými, ktorých sa to má týkať.

    Oplzlosťou je podľa komentátora aj to, keď sestry dostanú za spomínané podanie infúzie doma jedno euro od poisťovne, kým v tej istej poisťovni lietajú na odmeny pre zamestnancov obrovské sumy.
     

    Celý komentár Petra Javůrka si môžete prečítať TU.

    - Reklama -