Nemecko voči utečencom ešte pritvrdí: Prezradil to nemecký minister vnútra

    0
    Ilustračné foto: vlajka Nemecka a vlajka EÚ (Autor: SITA)

    „Iné štáty poskytujú v takýchto situáciách tiež záruku len časovo obmedzeného pobytu,“ povedal kresťanský demokrat (CDU) de Maiziére rozhlasovej stanici Deutschlandradio počas svojej návštevy v albánskej metropole Tirane. „A to budeme v budúcnosti so Sýrčanmi robiť tiež, pričom im povieme: Dostanete ochranu, ale len takzvanú subsidiárnu ochranu – to znamená časovo obmedzenú a bez možnosti prisťahovania rodiny,“ vyhlásil minister.

    De Maiziére povedal, že náhradný ochranný štatút by mal byť poskytovaný Sýrčanom, ktorí úradom nepredložia priamy dôkaz o svojej osobnej perzekúcii a utekajú len pred občianskou vojnou.

    Ľudia s postavením plnohodnotného azylanta získavajú právo na trojročný pobyt v Nemecku, zatiaľ čo tí zo subsidiárnu formou ochrany iba na jeden rok s možnosťou predlžovania.

    Nemeckých sociálnych demokratov návrh prekvapil

    Návrh ministra mnohých nemeckých politikov veľmi prekvapil. „Nezodpovedá to dojednaniam,“ povedal podpredseda koaličných sociálnych demokratov (SPD) Ralf Stegner v rozhovore pre  Passauer Neue Presse.

    Nemecké ministerstvo vnútra v piatok večer oznámilo, že zmena praxe v rozhodovaní o udeľovaní azylu ešte nenastala. „Všetky zmeny sú vopred prerokované v koalícii,“ upozornilo ministerstvo.

    Takzvanú subsidiárnu ochranu má v Nemecku doteraz len pomerne malá skupina viac ako 1 300 utečencov. Tento rok toto postavenie získalo vyše 1300 ľudí. Ide o osoby, ktoré nedostanú právo na pobyt v Nemecku podľa Ženevského dohovoru o právnom postavení utečencov, alebo podľa nemeckého azylového zákona, ale napriek tomu nemôžu byť poslaní späť do vlasti, pretože by im tam hrozil trest smrti alebo mučenie.

    Najpočetnejšou skupinou utečencov sú Sýrčania

    Sýrčania tvoria najpočetnejšiu utečeneckú skupinu v Nemecku, ktoré je hlavnou cieľovou krajinou pre utečencov zo súčasnej mohutnej utečeneckej vlny v Európe.

    Do Nemecka podľa údajov ministerstva vnútra prišlo  tento rok 758-tisíc  utečencov, len v októbri ich bolo 181-tisíc. Vláda očakáva, že za celý rok vstúpi do krajiny milión utečencov, neoficiálne údaje uvádzajú až 1,5 milióna.

    - Reklama -