Ruská armáda sa zďaleka nevyrovná NATO. Dajme sýrskej opozícii zbrane na zostrelenie ruských lietadiel, hovorí pre PL niekdajší kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman

    0
    Joe Lieberman (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Ako hodnotíte dohodu Obamovej vlády s Iránom o kontrole ich jadrového programu?

    Nepáči sa mi Obamova dohoda s Iránom, myslím si, že je zlá. Dokonalá dohoda s Iránom nebola možná, ale mali sme dosiahnuť o dosť lepší výsledok. Vždy ide o rovnováhu: o koľko znižujete hrozbu verzus uzavrenie dohody. Musíte začať s premisou, že máte čo do činenia s krajinou, ktorá je naozaj zameraná proti americkým hodnotám. Otázkou potom je: môžete izolovať jeden aspekt ich správania, čiže jadrový program a dôverovať im, že splní dohodu? Z histórie vieme, že Irán slovo nedrží. Nemožno sa teda zaobísť bez tvrdých, rozsiahlych inšpekcií a monitorovania ich programu, pričom táto dohoda tento nárok nespĺňa. Mám z nej obavy. Jednak zo skutočnosti, že po desiatich rokoch legitimizuje ich jadrový program. A tiež sa obávam, že budú podvádzať. Dôsledky pre Stredný východ a celý svet sú celkom vážne. Dohoda v istom zmysle zachraňuje, posilňuje radikálny, represívny, protiamerický režim v Teheráne a je prehrou pre presadzovanie ľudských práv v Iráne. Opozičné sily v krajine sú dohodou znepokojené.

    Jedinou vierohodnou alternatívou k dohode je však vojna. Alebo nie?

    Problém je, že počas vyjednávania tejto dohody je, že aj na základe Obamovej zahraničnej politiky Iránci neverili, že Spojené štáty použijú silu. Keby sa naozaj báli, keby verili, že ich zariadenia napadneme vojensky, dosiahli by sme lepšiu dohodu. Nejde o použitie sily, ale o vierohodnú hrozbu, že by k nej Obamova vláda bola schopná pristúpiť. Najvyšší iránsky predstaviteľ dokonca počas pojednávania vyhlásil, že Spojené štáty dohodu chcú a potrebujú viac ako Irán. Je fascinujúce, do akej miery tieto vyhlásenia nie sú diplomatické, ako naozaj vyjadrujú ich názor a vôľu. Minister zahraničia je možno diplomatický, prezident Rouhání možno občas tiež …

    Ale ajatolláh hovorí, čo si myslí…

    Áno! Veď koľkokrát povedal veci, ktoré mali americkú vládu prinútiť na opustenie vyjednávacieho stola. Aspoň na nejaký čas.Takže keď povedal, že dohodu potrebujeme viac my ako oni, asi sme mu dali k tomu príčinu svojím správaním, aj keď pred konaním by si predsa človek povedal, že oni dohodu potrebujú oveľa viac. Naozaj, ich hospodárstvo je vo vážnych problémoch. Dohoda a zrušenie sankcií ho znovu oživia. Dá im oveľa viac peňazí na podporu teroristov a povzbudí ich k väčšej brutalite. To ma fascinuje. Napríklad som veril tomu, že uväzneného reportéra Washington Postu prepustia. A nielenže to neurobili, ale teraz ho odsúdili. V politike v Connecticute som sa naučil jedno príslovie: Nepľuj mi do tváre a nehovor mi, že prší . Mal som dojem, že nám pľujú do tváre, a my sa tvárime, že prší.

    Ako hodnotíte vývoj v dnešnom Rusku. Čoho chce Vladimir Putim dosiahnuť?

    Spojené štáty sú najsilnejšou krajinou na svete: ekonomicky, vojensky i kultúrne. Verím, že naše základné národné hodnoty sú stále atraktívne. A ďalšie štáty ako Irán a Rusko, pretože sú slabšie, konajú veľmi rázne a odvážne. Veria, že sa sťahujeme zo svetového diania, z roly svetových lídrov a oni teraz majú šancu sa presadiť. Rusko! Je to samozrejme krajina s dlhou históriou, ale ich ekonomika je predsa nevýkonná.

    Je úplne závislá od  ropy…

    Áno, úplne. Po všetkých tých rokoch by bolo ťažké nájsť jeden jediný príklad, keď  by ruská vláda využila to ohromné nerastné bohatstvo a investovala na diverzifikácii hospodárstva. Nedeje sa to. Ich budúcnosť teda vyzerá zle. Musím sa smiať, keď teraz senátor Bernie Sanders z Vermontu kandiduje na prezidenta a hovorí o nerovnosti v príjmoch v Amerike. Teda áno, a čo potom Rusko? Majú strašné rozdiely v príjmoch a sociálne problémy. A tiež ich armáda – nechcem to nejako zľahčovať – ale zďaleka sa nevyrovná našim ozbrojeným silám a aliancii NATO. A napriek tomu je tu Putin, presadzujúci sa všade, pretože si z nášho konania urobil istý záver podobne ako najvyšší vodca Iránu: Táto americká vláda sa sťahuje z roly globálneho lídra, nechce vojenskú konfrontáciu, nechce sa angažovať. Takže sa pokojne mohol vydať na Krym. Vedel, že zaznejú protesty, ale v skutočnosti sa mu nič nestane. Že, a to je pre mňa neuveriteľné, nedáme ani zbrane Ukrajincom. To isté v Sýrii, kde sme tak dlho odmietali vyzbrojiť opozíciu, že sa Rusko prvýkrát po štyroch, piatich dekádach vrátilo na Blízky východ. Putin vytvoril realitu len tým, že jednoducho konal. Toho sa bojím. Čo je na rade nabudúce? Bojím sa, čo bude robiť v pobaltských štátoch. A ľudia na to reagujú. Zrazu každý politik cestuje do Moskvy a chce sa stretnúť s novým cárom. Saudskí Arabi, Netanjahu, Asad…

    Čo by teda americká vláda mala robiť?

    Mala by konečne ukázať, že má chrbticu. Do istej miery to prezident Obama začal robiť. Rozhodol sa nestiahnuť úplne z Afganistanu. Ale to je len začiatok. Bol zvolený, aby dostal Ameriku z vojen, nie do vojen. Ale niekedy je to jednoducho tak, že udalosti vo svete a akcie zahraničných politikov nás  prinútia konať. Pretože, keď si len tak sadneme, oprieme sa a budeme sa pozerať, bude to oveľa horšie, ako nás dejiny naučili. Takže v Sýrii sme mali dať opozícii oveľa viac zbraní. Teraz? Ako odpoveď na ruskú intervenciu v Sýrii by som dal sýrskej opozícii, Slobodnej sýrskej armáde, protilietadlové zbrane proti ruskému letectvu. A ustanovil by som na časti územia bezletovú zónu na vytvorenie bezpečného územia pre utečencov a výcvik opozície, toho by sme sa mali tiež ujať.

    Bola tu legitímna otázka, že situácia je komplikovaná a nevieme, komu z opozície môžeme dôverovať, ale keď  sa to v roku 2011 začalo, strávil som nad týmto problémom veľa času a spolu s Johnom McCainom som cestoval do Turecka a Libanonu na stretnutia so sýrskou opozíciou. To boli skutoční bojovníci za slobodu, hrdinovia, žiadni islamskí fanatici, proste už len mali Asada dosť. Mali sme im pomôcť!

    To sa vôbec nedeje. Mnohí  z nás videli, že pád Asada by bol kriticky dôležitý nielen preto, že je to hrozný diktátor vraždiaci vlastných ľudí, ale aj preto, že tam bol jediným spojencom Iránu a Ruska. Keby sme ho pomohli zvrhnúť, oslabili by sme iránsky a ruský vplyv v regióne. Teraz to vyzerá, ako keby sme sa chceli dohovoriť s Ruskom a Iránom a vojnu zastaviť. Ale ťažko sa dá veriť, že budú súhlasiť s odchodom Asada.

    Spomenuli ste bezletovú zónu. Povedal by som, že dávala zmysel pred ruským bombardovaním, ale teraz? Vy by ste neváhal zostreľovať ruskej stíhačky a bombardéry?

    Oni, Rusi, predsa musia cítiť, že to je možné! Súhlasím, že to dávalo viac zmyslu skôr, ako sme ja s McCainom o tom hovorili. Problém je, že sme tam zanechali vákuum, krajina skolabovala, teraz je tam veľa extrémistov; a už je tam Rusko. Rusko vytvorilo novú realitu, ale tá realita nás prinútila správať sa ešte slabšie a ustrašenejšie, ako  sme sa správali doteraz.

    Ako bude história hodnotiť Obamovu vládu?

    Podporoval som jeho reformu zdravotného poistenia, Obamacare, je to nedokonalá legislatíva, ale ide naozaj o dôležitú reformu, ktorá napriek republikánskej opozícii priniesla mnoho kladov a zostane tu s nami. Bude iste upravená a vylepšená. Z hľadiska ochrany životného prostredia mu stál v ceste Kongres, presadil niečo hlavne v oblasti čistoty vzduchu a zmeny klímy, čo je celkom dobré. A tiež sa zachoval ako líder v jednej z najväčších spoločenských zmien za môjho života, a to v oblasti práv homosexuálov. Ja sám som sa zasadil o zrušenie diskriminácie homosexuálov v ozbrojených silách. Hnutie za práva homosexuálov, ktoré bolo skvele organizované, dosiahlo veľký úspech. A malo za sebou nielen prezidenta, ale aj veliteľa zboru náčelníkov vojenských štábov, a to bolo niečo!

    V zahraničnej politike nemal Obama žiadne skúsenosti a snažil sa až veľmi – čo sa stáva – odlíšiť sa od svojho predchodcu. A ešte sa neprispôsobil svetovej realite. Možno, že rozhodnutie týkajúce sa  Afganistanu signalizuje zmenu. Zaregistroval som tiež, že posielame viac vojnových lodí do Juhočínskeho mora v reakcii na čínsku expanziu, ale bolo by potrebné urobiť viac odvážnych krokov. História bude jeho zahraničnú politiku hodnotiť veľmi kriticky ako dobu, keď USA nielen stratili úlohu lídra z vlastného rozhodnutia, ale ako na čas, keď sa svet stal oveľa menej bezpečným. Prezident Obama samozrejme nestvoril Islamský štát, ale prispel k vytvoreniu politického vákua, ktoré IS umožnilo. Svoju politikou povzbudil krajiny ako Irán a Rusko.
     
    Joe Lieberman (1943) bol prvým americkým viceprezidentským kandidátom židovského pôvodu. V americkom Kongrese zastupoval ako senátor štát Connecticut (1989 – 2013), najskôr dlhé roky ako demokrat, neskôr ako nezávislý. Spoločne s republikánom Johnom McCainom patril Lieberman k najvýznamnejším expertom na zahraničnú a bezpečnostnú politiku v Senáte. V domácej politike je stredovým liberálom, v zahraničnej potom patrí medzi Jastrabov, stúpencov dôrazného presadzovania amerických záujmov a hodnôt vo svete. Je veľmi kritický k zahraničnej politike prezidenta Baracka Obamu.
    - Reklama -