Ruský záujem o Sýriu neutícha. Lavrov sa zajtra v Moskve stretne s osobitným vyslancom OSN

    0
    Sergej Lavrov, minister zahraničných vecí Ruskej federácie (Autor: ReproFoto: youtube)

    Lavrovov námestník Michail Bogdanov dnes informoval, že na budúci týždeň by sa v ruskej metropole mohlo uskutočniť ďalšie kolo konzultácií o riešení ozbrojeného konfliktu v Sýrii. Dodal, že “so (sýrskou) vládou nie sú problémy”, Rusko teraz nadviazalo kontakty s predstaviteľmi rôznych sýrskych opozičných organizácií a bude sa snažiť presvedčiť ich, aby pricestovali do Moskvy. 

    Ruský minister zahraničných vecí sa po minulotýždňových rokovaniach vo Viedni vyjadril, že Rusko zatiaľ nevidí na strane sýrskej opozície delegáciu, ktorá by ju ako celok zastupovala na mierových rokovaniach. Dodal, že na vytvorení jednotnej delegácie sýrskej opozície budú teraz pracovať aj predstavitelia OSN. Minulý štvrtok sa vo Viedni konala schôdzka šéfov diplomatických rezortov Ruska, USA, Saudskej Arábie a Turecka a následne v piatok sa k tejto štvorici pripojili aj zástupcovia ďalších krajín, ktoré by mohli prispieť k nájdeniu riešenia sýrskej krízy. Z iniciatívy Ruska sa tak k rokovaniam pripojili predstavitelia takých regionálnych hráčov, ako sú Egypt, Irán, Irak a Libanon. 

    Ozbrojený konflikt v Sýrii vypukol v roku 2011. Vládna armáda v ňom bojuje proti rôznym povstaleckým jednotkám, z ktorých najaktívnejšie sú v posledných mesiacoch oddiely extrémistickej organizácie Islamský štát a frontu an-Nusra, napojeného na sieť al-Káida. Kým Západ je na strane protivládnych povstalcov, Rusko a Irán sú hlavnými podporovateľmi armády a režimu prezidenta Bašára Asada, ktorému obe krajiny poskytujú aj priamu vojenskú pomoc: Rusko v podobe náletov, ktoré od konca septembra pomáhajú sýrskej armáde pri jej najnovšej ofenzíve, a Irán vyslaním vojenských expertov. 

    - Reklama -