IT odbornícii sa búria proti štátu. Chcú kvalitnejšie digitálne Slovensko

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Profesionáli z oblasti informačných technológií spustili 1. novembra internetovú stránku, na ktorej vyzývajú štát k transparentnosti a efektívnosti. „Sme sklamaní z aktuálneho stavu informatizácie spoločnosti a vývoja poskytovania elektronických služieb občanom,” uvádza sa na webe Slovensko.digital. Iniciátori výzvy žiadajú štátne inštitúcie, aby už konečne začali rozumne využívať moderné technológie.

    „Hlavným spúšťačom bolo to, že končí OPIS (Operačný program Informatizácia Slovenska), bude nové programové obdobie OPII (Operačný program Integrovaná infraštruktúra). Teraz je tá správna chvíľa hovoriť otvorene o tom, čo funguje, nefunguje a ako to zmeniť. Taktiež dlhodobo vidíme, že štát má veľké rezervy v tom, ako pracuje s odbornou verejnosťou,” vysvetlil pre sme.sk  programátor Ján Suchal,  jeden z iniciátorov výzvy.

    Zatiaľ sa pod výzvu podpísalo takmer 2 500 ľudí. Z nich asi tridsať percent tvoria IT odborníci, ktorí chcú tiež pomôcť. „Chceme hlavne dosiahnuť body, ktoré sú vo výzve, čiže oveľa väčšiu transparentnosť už aj pri vytváraní stratégie a projektov,” dodáva Michal Truban, šéf spoločnosti Websupport, a ďalší z iniciátorov výzvy. „Hlavne chceme po dlhej dobe konečne zmeniť štátne IT,“ dodal.

    Ministerstvo financií považuje iniciatívu za „klopanie na otvorené dvere”. „Reakcia na súčasnú výzvu je rovnaká ako v minulosti, čo znamená, že sme boli a stále sme pripravení a ochotní spolupracovať s odbornou verejnosťou,” uviedlo ministerstvo.

    Iniciátori výzvy hovoria aj o zmene legislatívy. Sú pripravení tlačiť na vládu, aby sa štátne IT zmenilo a majú pripravené konkrétne požiadavky, ktoré sú zverejnené na ich webe.

    - Reklama -