Plyšové hračky, papierové lietadielka. Rusko smúti za obeťami leteckej tragédie

    0
    Rusko smúti za obeťami havárie Airbusu A321-200 v Egypte (Autor: SITA)

    Petrohradský gubernátor Georgij Poltavčenko povedal, že mesto zabezpečí odškodnenie pre rodiny obetí a pomôže im zorganizovať ich pohreby. Súčasne nariadil, aby štátny smútok v meste trval tri dni. “Smútok ukázal, že stojíme pri sebe v radosti i smútku,” citovala ho AP.

    V nedeľu, v deň celoštátneho smútku vyhláseného prezidentom Vladimirom Putinom, boli zástavy v celom Rusku stiahnuté na pol žrde a ruskí pravoslávni kňazi slúžili omše, na ktorých sa modlili za obete. “Nemôžem zostať ľahostajná, veď v lietadle bolo tak veľa ľudí z Petrohradu,” citovala agentúra AP 48-ročnú predavačku, ktorá prišla na petrohradské letisko so synom. “Bolesť mi preniká srdcom,” dodala.

    Vo večerných hodinách sa tisíce ľudí zhromaždili pred budovami Ermitáže, kde zapálili sviečky a vypustili do vzduchu 224 červených balónikov s menami obetí.
    Väčšina mŕtvych, s výnimkou štyroch Ukrajincov a jedného Bielorusa, bola z Ruska a pochádzala práve z Petrohradu. Lietadlo Airbus A321-200 ruskej spoločnosti Metrojet havarovalo nad Sinajským polostrovom v sobotu ráno, 23 minút po štarte z červenomorského letoviska Šarm aš-Šajch, obľúbeného cieľa ruských turistov.

    - Reklama -