Turci si dnes volia nový parlament. Volebné miestnosti otvorili už druhýkrát v tomto roku

    0
    Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý je zakladateľom AKP – strany, vyzval po krátkych koaličných rokovaniach na zopakovanie volieb. Prieskumy naznačili, že si AKP v dnešných voľbách polepší. V júni získala 258 parlamentných kresiel. Nie je však jasné, či sa jej podarí získať 276 kresiel, aby mala v parlamente nadpolovičnú väčšinu. Prieskumy tiež naznačili, že bude vyššia voličská účasť ako v júni. Bezpečnosť v krajine sa od minulých volieb zhoršila. Došlo k viacerým samovražedným útokom Islamského štátu a dva koordinované bombové útoky v hlavnom meste Ankare v októbri zabili 100 ľudí. 

    Po kolapse dvojročného prímeria tiež pokračuje konflikt s ozbrojenou Stranou kurdských pracujúcich (PKK), ktorý si vyžiadal stovky obetí na životoch prevažne na kurdskom juhovýchode krajiny. V júnových voľbách po prvý raz kandidovala prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP) a prvýkrát v dejinách Turecka sa jej podarilo prekonať 10-percentnú hranicu pre vstup do parlamentu, Jej úspech je považovaný za hlavný dôvod neúspechu AKP zabezpečiť si vládu jednej strany. Medzi oboma stranami vládne veľká nevraživosť. Očakáva sa, že sa do parlamentu opäť dostanú ľavicová Ľudovodemokratická strana, hlavná opozičná stredoľavá Republikánska ľudová strana (CHP) a ultrapravicová nacionalistická Strana národného hnutia (MHP). 

    Ak sa AKP podarí dosiahnuť jej cieľa, opakované voľby by podporili Erdogana, ktorý chce skonsolidovať svoju vládu v krajine s 80 miliónmi obyvateľov a dosiahnuť zmenu ústavy, aby mal moc v rukách prezident. V dňoch pred voľbami došlo k postihom médií kritických voči vláde, čo vyvolalo obavy ľudskoprávnych organizácií. 
    Predvolebná kampaň sa sústredila na ekonomické obavy a nezamestnanosť. AKP zdôrazňovala veľké rozvojové projekty, ktoré začala počas svojich 13 rokov vlády. 
    Voľby sa na ďalekom východe Turecka začali o 7.00 h (5.00 SEČ), inde začnú o hodinu neskôr. Prvé výsledky sa očakávajú večer. Analytici varovali, že ak budú potrebné koaličné rokovania, môžu byť zložité vzhľadom na to, že budú mať potenciál zatlačiť do úzadia Erdogana.

    - Reklama -