Presne o to vraj ide Putinovi v Sýrii. Jedno veľmi nepríjemné zistenie pre Spojené štáty

    0
    Vladimir Putin, ruský prezident (Autor: SITA)

    Podľa Gregoryho má pred sebou ruský prezident Vladimir Putin neľahkú úlohu. Musí presvedčiť obyčajných Rusov, že vojenské operácie v Sýrii sú v ruskom záujme. „On veľmi dobre vie, že to nebude ľahké. Spoločnosť Levada-Center uskutočnila na začiatku bombardovania prieskum, podľa ktorého nemala jedna pätina oslovených na celú záležitosť jasný názor. Takmer polovica respondentov však vyjadrila obavu, že Sýria by sa mohla stať pre Rusko druhým Afganistanom,“ píše americký komentátor a pripomína, že počas vojny v Afganistane prišlo o život približne 13 000 sovietskych vojakov.

    „Za vyslanie ruských vojakov do Sýrie sa v rovnakom prieskume verejnej mienky vyjadrilo 46 percent oslovených, 33 percent bolo proti a 20 percent si na to zatiaľ nestihlo vytvoriť vlastný názor. Za podporu Bašára Asada sa potom vyjadrilo 47 percent Rusov, zatiaľ čo 28 percent si myslí pravý opak,“ uvádza ďalej Gregory a poukazuje na to, že Rusko nemôže bojovať na dvoch frontoch. „Preto ruskí trollovia vyhlásili ukrajinský konflikt za ukončený. Ako nás však Putin informoval vo svojom prejave na pôde OSN v New Yorku, ruská pravoslávna cirkev je pripravená bojovať za sýrskych kresťanov. Spojené štáty sú vraj slabé a cynicky využívajú islamský fundamentalizmus pre svoj vlastný zisk. Dobro tak predstavuje len sväté Rusko vedené zbožným Putinom,“ glosuje ironicky Gregory.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    „Rusko je podľa Putina ochotné a má aj prostriedky na to, aby po údajne neuvážených krokoch Západu na Blízkom východe dalo všetko do poriadku. Ruský prezident tvrdí, že po arabskej jari nevznikla žiadna demokracia, ale len vákuum, ktoré vyplnili teroristické organizácie. A ten pyšný Západ trestuhodne odmieta prijať priateľsky podávanú ruku Ruska. Rovnakým spôsobom nám ruský prezident oznámil, že jeho krajina predstavuje jedinú silu, ktorá má legitímne právo bojovať v Sýrii a na celom Blízkom východe vôbec. Poukazuje pritom na to, že USA a NATO bombardujú Islamský štát aj Asada bez súhlasu OSN. Tzv. umiernená opozícia sa z pohľadu Rusov nijako nelíši od krvilačných bojovníkov ISIS,“ interpretuje Putinove názory Gregory.

    „Putin sa navyše medzi riadkami zmienil o tom, že Spojené štáty rozpútali migračné vlny, aby potrestali Nemecko a ďalšie európske štáty za ich nedostatočne tvrdý postoj voči Rusku. Európskym partnerom ruský prezident odkázal, že jedine Rusko ich môže z týchto problémov rýchlo a bezbolestne dostať. A, samozrejme, Putin nezabudol zdôrazniť, že modernizovaná ruská armáda môže vďaka svojim presne miereným strelám zničiť sily zla s minimálnymi civilnými obeťami, zatiaľ čo pri vojenských operáciách organizovaných Západom dochádza pravidelne k zabíjaniu obyčajných ľudí. Vladimir Putin zároveň sľúbil, že do Sýrie nebude posielať pozemné sily a ruský ľud sa tak nemusí obávať o svojich mladých mužov,“ konštatuje Gregory.

    Ako Gregory podotýka, Rusko ponúka Spojeným štátom a Európe možnosť, že spojí svoje sily s Asadom, Irakom a Iránom, aby zbavilo svet extrémistov vrátane odporcov Asada. „Takáto dohoda by mohla byť dosiahnutá na summite konanom v Moskve, ktorý by organizovalo Rusko ako najvyšší arbiter medzinárodných záležitostí na Blízkom východe. Podľa Putinových plánov by sa potom Rusko triumfálne vrátilo späť do západného spoločenstva ako jeho záchranca. Zrazu by sa zabudlo aj na pripojenie Krymu a sankcie by sa stali minulosťou. V rámci tohto scenára by sa Spojené štáty stali druhoradou veľmocou, ktorá dokáže len rozprávať, ale nie konať. Ďalšie krajiny by potom pochopili, kto drží v rukách moc a kto je ich najlepší priateľ,“ uzatvára Gregory.

    - Reklama -