Posledné varovanie Bavorska Merkelovej. Ak kancelárka nezasiahne, spolková krajina začne konať na vlastnú päsť

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Ak by Bavorsko uzavrelo hranicu s Rakúskom, potom by to znamenalo, že kurz utečeneckej vlny by prvýkrát zasiahol Česko. Uvádza Reflex.cz.

    Bavorský premiér Horst Seehofer sa pre denník Passauer Neue Presse vyjadril, že pokiaľ z Berlína nepríde uspokojivá odpoveď, potom Bavorsko „bude musieť zvážiť, aké má možnosti akcie“. Naznačil tak už skôr avizované, avšak bližšie nešpecifikované „obranné opatrenia“ pre prípad, že federálna vláda nepomôže.

    Seehofer je presvedčený, že prioritou Angely Merkelovej musí byť obmedzenie „nekontrolovaného prúdu“ ľudí z Rakúska do Nemecka cez bavorskú hranicu. Bavorský premiér tiež nešetril slovami kritiky na adresu susedného Rakúska. Vyčíta mu neschopnosť varovať Bavorsko pred príchodom veľkých skupín imigrantov na hraniciach, čo podľa neho naštrbuje vzájomné vzťahy. „Nemôžeme a nesmieme sa tak správať,“ dodal.

    Bavorsko je vstupnou spolkovou krajinou pre najväčšie množstvo utečencov prichádzajúcich do Nemecka. Ak by zatvorilo svoju hranicu s Rakúskom, znamenalo by to, že utečenci začnú do cieľovej destinácie (Nemecka) húfne prechádzať cez územie Českej republiky. Na možnosť zmeny trasy utečencov cez susedné Česko upozorňoval v nedávnom rozhovore pre PL.sk český politik a vojnový veterán Miroslav Lidinský.

    - Reklama -