S radikálnym islamom som sa stretol osobne a viem, čo dokáže. Hovorí pre PL vojnový veterán z Afganistanu a šéf Úsvitu – Národní koalice M. Lidinský

0
Miroslav Lidinský, vojnový veterán z Afganistanu a predseda strany Úsvit - Národní koalice (Autor: Lucie Bartoš)

Strana Úsvit – Národní koalice spoločne s Blokom proti islamu Martina Konvičku ponúkla záujemcom o protest protimoslimského hnutia PEGIDA odvoz. Prečo ste sa rozhodli vypraviť autobus z Prahy do Drážďan?

Chceli sme vyjadril svoju podporu PEGIDE, pretože problémy s moslimskými prisťahovalcami sa netýkajú len Nemecka. Ako ste mohli vidieť, na pódiu vystúpili s podpornými slovami aj lídri organizácií, ktoré sympatizujú s PEGIDOU, či už z Talianska alebo Veľkej Británie.

Aké máte pocity z protestu PEGIDY?

Je to ohromne silný zážitok. Formuje sa tu veľká sila, ktorá chce jednoznačne zabrániť tomu, aby sa devastovali hodnoty a história Európy, ktoré chcú ľudia zachovať pre svoje deti.

Tesne po proteste napadla skupinka proimigrantských stúpencov poslanca Úsvitu Mareka Černocha. Čo si o tom myslíte?

Popreli základné hodnoty, ktoré sa snažia deklarovať – láska, pravda, tolerancia. Pritom sú schopní napadnúť nielen ľudí z opačnej barikády, ale aj náhodných okoloidúcich. Jednoznačne ukázali, čo sú vlastne zač.

A čo sú  zač, podľa vás?

Mám pocit, že väčšina z nich sú ľudia, ktorí hľadajú sami seba a nemajú žiadne životné skúsenosti. Majú problém sami so sebou.

Ako si vysvetľujete nárast popularity PEGIDY? Prečo požiadavky tohto hnutia nemecká vláda neberie vážne?

Ona ju neignoruje, len sa tak tvári. Berie ju veľmi vážne. Uvediem český príklad – Blok proti islamu Martina Konvičku. Všetci kričia, že je to partička xenofóbov a rasistov, ale pritom si vážne uvedomujú riziko, ktoré Blok pomenúva pravým menom.

Je aj PEGIDA partička rasistov a xenofóbov?

Nie, myslím si, že nie. Diskutovali sme o tom s nimi. Vzťah k nacizmu alebo k SS zásadne odmietajú.

Udržiavate kontakty s vedením PEGIDY?

Intenzívny kontakt nie, len mailovou formou. Myslím, že včera sme sa posunuli trošku ďalej. Spoločne s Blokom proti islamu sme pozvali lídrov PEGIDY na protimoslimskú demonštráciu, ktorá sa bude konať 28. októbra v Českej republike.

V ktorých mestách sa budú konať demonštrácie?

Praha, Ústí nad Labem, Brno a Ostrava.

Udržiavate partnerské vzťahy aj so slovenskými politikmi. Ak áno, s ktorými?

Aktívne nie. Ale to, ako sa Slovensko zachovalo k trvalým kvótam nás veľmi inšpirovalo. Boli by sme veľmi radi, keby sa podobným smerom ubrala aj Česká republika. Nevylučujem, že by sa so slovenskou stranou mohla vyvinúť určitá forma medzinárodnej spolupráce.

Je podľa vás islam skutočnou hrozbou pre Európu?

Áno, je to reálna hrozba, ktorú si uvedomuje drvivá väčšina Európanov. Obava z islamu sa dokonca dostala na prvé miesto pred obavou z teroristických útokov. Ľudia začínajú chápať islamizáciu a prienik islamu do západnej Európy.

Bojovali ste v Afganistane. Ako to ovplyvnilo váš život?

Osobne som sa stretol s radikálnym islamom a viem, čo radikálny islam dokáže. Vďaka tejto skúsenosti som sa ocitol na politickej scéne. Do ozbrojených zložiek som sa dostal po absolvovaní základnej vojenskej služby. Neskôr som prestúpil do Zásahovej jednotky  v Českých Budejoviciach, kde som pôsobil desať rokov.  Odtiaľ som nastúpil do Útvaru špeciálnych operácií Vojenskej polície (SOG). V roku 2007 ma vyslali do Afganistanu, kde som v rámci bojového nasadenia SOG plnil špeciálne úlohy  pre britské koaličné jednotky.

Dostávali sme sa do priameho kontaktu s najťažšími radikálmi, ktorí bojovali na strane Talibanu. Aj keď to bola stabilizačná operácia, ktorá mala eliminovať Taliban od bežného obyvateľstva, zistil som, že radikálny islam sa nezastaví pred ničím a je schopný vraždiť obyvateľov rovnakého vyznania, národnosti, kultúry a to všetko v mene Alaha.  Pochopil som, že to nie je poriadku.

Akí sú talibanci? Hovorí sa, že mnohí z nich sú negramotní. Je to pravda?

To je pravda. Drvivá väčšina z nich je negramotných. Jediné, čo si vykladajú ústami imáma sú výňatky Koránu. Korán sa dá interpretovať mnohými spôsobmi a je len na miestnom vykladateľovi, ako to ľuďom vysvetlí. My sme sa u miestneho obyvateľstva stretli s nulovou gramotnosťou. Je dôležité, akým spôsobom sa Korán interpretuje, inak sa dá ľahko zneužiť. Je tam presadzované právo šária. Asistovali sme pri otvorení troch škôl, ktoré boli v Gerešku. Ešte v ten deň  boli na ne spáchané atentáty. Pritom boli plné detí. Toto sú veci, ktoré ostanú navždy v pamäti, a nikdy nesmiem dopustiť, aby sa niečo také  dialo v Českej republike.

Ako si vysvetľujete súčasnú vlnu migrácie do Európy? Je to organizovaná akcia?

Je to riadená organizácia gangov prevádzačov. Myslím si, že tajné služby Európy by sa mali v prvom rade zamerať na túto cieľovú skupinu.

Maďarsko zatvorilo zelenú hranicu s Chorvátskom. Môže zmena trasy migrantov ohroziť Českú republiku?

Je to pravdepodobné, pretože budeme posledným štátom, do ktorého  sa najbližšie dostanú pred tým, kam smerujú, to znamená do Nemecka. Sekundárne je potrebné povedať, že migranti si možno zvolia Česko za svoju cieľovú destináciu.

Vaša strana pripravuje zákon o referende o vystúpení ČR z EÚ. Inšpirovali ste sa Veľkou Britániou? Čo vás viedlo k tomuto rozhodnutiu? Bolo to kvôli prehlasovaniu v Rade ministrov, alebo to už bola len posledná kvapka?

Bola to len posledná kvapka. Európska únia sa rúti do záhuby. Začalo sa to Gréckom a imigrantská kríza k tomu už len prispieva. Možno to je naozaj zámer. Je potrebné veľmi tvrdo vyzvať zástupcov nášho štátu, aby sa nesprávali bezohľadne a aby v rámci bezpečnosti začali urýchlene konať.

Takže v tomto smere je vám sympatický postoj Slovenska, ktoré ako jediné avizovalo prípravu žalobu proti rozhodnutiu Rady ministrov EÚ.

Presne tak.

Z ozbrojených zložiek ste prešli do politiky. Prečo?

Pochopil som, že v niekedy je potrebné, aby človek zmobilizoval svoje sily a začal znovu bojovať. Nemusí to byť so zbraňou, ale tam, kde je pomoc potrebná. Keď som nastupoval do ozbrojených zložiek, prisahal som, že budem vždy a za každých okolností chrániť Českú republiku a bezpečnosť jej občanov. Je to celoživotná prísaha.  

Miroslav Lidinský (* 1972 Chlum u Třeboně) je bývalý český policajt a príslušník Útvaru  špeciálnych operácií Vojenskej polície, poručík vo výslužbe na Ministerstve obrany ČR, profesionálny hráč golfu handicapovaných, od augusta 2015 predseda hnutia Úsvit – Národní koalice. Je držiteľom Medaily Karla Kramářa za odvahu (2008), strieborného a bronzového Záslužného kríža ministerky obrany (2008, 2009) a ďalších 10 vyznamenaní.

- Reklama -