Nepál bude mať po prvý raz na čele prezidentku

    0
    Prezidentka Nepálu sa Bidhjá Déví Bhandáríová (Autor: SITA)

    Svoj hlas jej dalo 327 poslancov parlamentu, zatiaľ čo jej hlavný súper dostal 214 hlasov, informovala agentúra DPA.
    Novozvolená prezidentka má 54 rokov a do politiky vstúpila v roku 1979 v študentskom komunistickom hnutí. V súčasnosti je podpredsedníčkou CPN-UML, ktorej predsedá premiér Nepálu Khadga Prasád Ólí.

    Po smrti svojho manžela pri autohavárii v roku 1993, ktorej príčina sa nikdy nezistila, sa Bhandáríová stala parlamentnou poslankyňou za CPN-UML. Viedla tiež v roku 2006 mnoho demonštrácií proti vtedajšiemu kráľovi Gjanéndrovi, ktoré napokon vyústili do skončenia jeho autoritárskej vlády a obnovenia demokracie v Nepále.

    V roku 2010 zastávala funkciu ministerky obrany vo vláde CPN-UML na čele s Madhavom Kumárom Nepálom.
    Bhandáríová je druhým prezidentom Nepálu, odkedy táto himalájska krajina zrušila monarchiu a stala sa republikou. Prvý prezident  Rám Baran Jádav  bol zvolený v roku 2008 pôvodne na dva roky. Lenže príprava a schválenie novej ústavy trvali pre nezhody medzi politickými stranami až sedem rokov. Novozvolená prezidentka do nej presadila ženské práva.

    Nová ústava garantuje, že tretinu kresiel v parlamente obsadia ženy a tiež to, že funkciu prezidenta alebo viceprezidenta krajiny musí zastávať žena.
    Funkcia hlavy štátu je v Nepále predovšetkým reprezentatívna, moc má v rukách premiér, ktorý stojí na čele koaličnej vlády.

    - Reklama -