Po policajtoch posielame do Maďarska aj vojakov. Koľko ich bude?

    0
    Robert Kaliňák a Robert Fico s policajtmi vyslanými na ochranu maďarsko-srbskej hranice. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Po policajtoch odídu do Maďarska aj slovenskí vojaci. Vláda dnes odsúhlasila vyslanie do 30 vojakov a 10 kusov vojenskej techniky v termíne od 1. novembra do 15 decembra na cvičenie Balaton 2015.

    Čata prepravy a opráv bude pôsobiť v Kaposvári. Cvičenie je neplánované, pričom Maďarsko ho iniciovalo vzhľadom na migračnú situáciu. Slovensko sa na cvičení zúčastní na základe spoločného postupu v rámci krajín Visegrádskej štvorky (V4). Premiér Robert Fico spresnil, že do Maďarska v piatok odchádza zatiaľ 21 vojakov do tábora pri Balatone. Pôjdu tam s technikou na prepravu osôb a materiálu, k dispozícii budú mať aj žeriav a cisterny na pitnú vodu. „Vojaci budú na území Maďarska 45 dní a v spolupráci s domácimi vojakmi a poľskými a českými kolegami budú robiť rôzne cvičenia a pripravovať ďalších vojakov na prípadné zasahovanie pri nelegálnej migrácii,“ vysvetlil premiér.

    Minulý týždeň odišlo na maďarsko – srbskú hranicu pomôcť zvládnuť migračnú vlnu 50 slovenských policajtov, ktorí vedia po maďarsky či po anglicky. Na hranici budú pôsobiť zatiaľ do 20. novembra, nebudú však aktívne zasahovať, len pomáhať. Poľsko vyslalo 70, Česko 50 policajtov, takže spolu s našimi ich je 170.

    - Reklama -