191 štátov OSN odsúdilo embargo USA voči Kube. Američanom ostal iba jediný spojenec…

    0

    Za rezolúciu hlasovalo dnes v 193-člennom zhromaždení OSN celkovo až 191 štátov. Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch, jedinými krajinami, ktoré hlasovali proti uzneseniu, boli USA a ich spojenec Izrael.

    Rozdielom oproti uplynulým rokom, kedy za podobné uznesenie rovnako hlasovala väčšina členských štátov OSN je aj to, že dnes sa žiadna z krajín hlasovania nezdržala. Napriek tomu, že rezolúcia OSN nie je záväzná a má skôr symbolický charakter, má výraznú politickú váhu, doplnila AP.
    Existenciu embarga síce dnešné uznesenie odsúdilo, vyzdvihlo však snahu amerického prezidenta Baracka Obamu o jeho zrušenie ako aj zlepšujúce sa vzťahy oboch krajín.

    Spojené štáty a Kuba začali v júli s obnovou diplomatických vzťahov po viac ako 50-rokoch. Obama v rámci tejto snahy podnikol viacero krokov na zmiernenie obchodných a cestovných obmedzení voči Kube, embargo v plnom znení však môže zrušiť iba Kongres, spresnila agentúra Reuters. Americký prezident na výročnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa konalo koncom septembra, vyslovil dôveru v to, že Kongres “nakoniec odvolá embargo, ktoré by už viac nemalo existovať”.


     

    - Reklama -