Poslanci schválili nové pravidlá pre cestovný ruch v EÚ

    0
    Budova Európskeho parlamentu v Bruseli (Autor: SITA)

    Cestujúci, ktorí si balíky cestovných služieb pozostávajúce napríklad z letenky, hotelovej rezervácie a prenájmu automobilu zakúpia online prostredníctvom jednej alebo viacerých prepojených webových stránok, budú mať rovnakú ochranu ako tí, ktorí si dovolenky kupujú priamo v tradičných cestovných kanceláriách. Vyplýva to z textu smernice, ktorý dnes schválili poslanci Európskeho parlamentu. Ako informovala z Európskeho parlamentu tlačová atašé Soňa Mellak, poslanci pre cestujúcich presadili aj viac možností odstúpenia od zmluvy či prístup ku kontaktným údajom pre prípad núdze.

    Nové pravidlá sa vzťahujú na dva typy zmlúv, na vopred vyskladané balíky služieb obchodníkom alebo ním skombinované na základe požiadaviek cestujúceho a na nový spôsob rezervácie zájazdov, takzvané spojené cestovné služby, pri ktorých má zákazník možnosť po zakúpení jedného produktu, napríklad letenky, zarezervovať si ďalšie, napríklad ubytovanie v hoteli alebo prenájom automobilu, prostredníctvom odkazu na webovej stránke prvého obchodníka. Parlamentu sa v procese vyjednávania o texte finálnej smernice s ministrami členských štátov podarilo presadiť aj to, aby do kategórie balíkov služieb spadali aj tie služby, ktoré si zákazník zakúpil takzvaným kliknutím, teda od rôznych predajcov s prepojenými webovými stránkami zakliknutím odkazu na webovej stránke prvého z nich a presmerovaním na stránku druhého obchodníka. Podmienkou však je, aby sa v procese rezervácie preniesli údaje klienta vrátane mena, platobných údajov a e-mailovej adresy od prvého k druhému predajcovi a aby sa zakúpenie druhej služby uskutočnilo v rámci 24 hodín po potvrdení rezervácie prvého produktu.

    Cestujúcim by tiež poskytovatelia zájazdov mali ešte pred uskutočnením rezervácie poskytnúť informácie o všetkých dodatočných poplatkoch a nákladoch, ktoré budú musieť zaplatiť. Parlamentu sa tiež podarilo presadiť právo cestujúcich zrušiť rezerváciu služieb bez storno poplatku v prípade, že cena balíka vzrastie viac ako o osem percent. Klienti budú môcť odstúpiť od zmluvy bez akejkoľvek pokuty v prípade, že v mieste destinácie dôjde k neodvrátiteľným a mimoriadnym okolnostiam, napríklad k prírodnej katastrofe alebo k teroristickému útoku.

    Hlasovanie Európskeho parlamentu dnes ukončilo proces schvaľovania legislatívy cestovného ruchu. Členské štáty majú momentálne dva roky na zavedenie nových pravidiel do svojich vnútroštátnych právnych predpisov. V priebehu ďalších šiestich mesiacov nadobudnú schválené ustanovenia účinnosť. “Zákazníci už nebudú diskriminovaní na základe toho, či si službu objednajú bežnou cestou alebo prostredníctvom internetu. Vnímam to ako dôležitý krok k dokončeniu jednotného trhu,” uviedol slovenský poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec. Podľa nemeckej poslankyne Európskeho parlamentu Birgit Collin-Langen posilní táto smernica práva cestujúcich v Európe.

    - Reklama -