Gorila zo severu a prasiatka, čo okúsili kaviár a moc. Kto takto komentuje poľské voľby?

    0
    Jaroslaw Kaczyňski (Autor: SITA)

    Tom Nicholson, v súčasnosti novinár na voľnej nohe, ktorý upozornil na škandál Gorila, vidí súvislosť aj so situáciou v Poľsku. O pozoruhodnej paralele píše vo svojom komentári na portáli sme.sk.

    Idioti a poľsko-americká kravina

    Ako píše Nicholson, Občiansku platformu nezničili jej prozápadná orientácia, ani ekonomické výsledky. Bola to séria tajných nahrávok medzi ministrami, ktorí sa doslova vysmievali chudobnému poľskému ľudu. Nahrávky vykreslili ministrov v tom najhoršom možnom svetle. Liali totiž do seba drahé vína, kŕmili sa homármi a pohŕdali biednym ľudom. „Vtedajšiu premiérku Elzbietu Bienkowskú nahrali, ako sa smeje, že len „idiot“ by pracoval za menej ako 1 500 eur, čo je asi dvojnásobok priemerného poľského platu,“ uvádza Nicholson. Ďalšie nahrávky poukázali na „kravinu“, čím malo byť podľa vtedajšieho  ministra zahraničia Radoslawa Sikorského spojenectvo Poľska s USA alebo priznanie, že prinútil poľské veľvyslanectvo v Havane dodať drahé kubánske cigary jeho šéfovi, súčasnému prezidentovi Európskej komisie Donaldovi Tuskovi.

    Nesolidárni so zvyškom zvierat v ohrade

    „Guvernér centrálnej banky Marek Belka zasa ponúkal, že pomôže Občianskej platforme vyhrať voľby 2015 tým, že zmierni menovú politiku výmenou za vyhodenie politického oponenta. Je to šokujúci návrh vzhľadom na to, že centrálna banka je nezávislá od vlády a že to tak zaviedla práve Občianska platforma,“ upozornil Nicholson. Podľa neho však prevaha víťaznej strany Právo a spravodlivosť ďalej oslabí jednotu EÚ a v Bruseli sa môže javiť, že nováčikovia v EÚ sú nevďační žobráci s komplexom obete. Mimochodom, pád Občianskej platformy a prevaha Práva a spravodlivosti podľa Nicholsona pripomína víťazstvo Smeru v slovenských parlamentných voľbách v roku 2012.  

    Novinár vytiahol aj analógiu s Orwellovou Zvieracou farmou. „Len čo zvolíme tieto prasiatka do vlády, a už si obľúbia kaviár a moc – a zabudnú na svoju spriaznenosť so zvyškom nás zvierat v ohrade.“ A takéto zlyhanie sa v krajinách ako Poľsko veru neodpúšťa.

    Celý komentár Toma Nicholsona si môžete prečítať TU.

    - Reklama -