V Sýrii v tom majú jasno: Najskôr chcú riešiť terorizmus, potom krízu

    0
    Sýrsky prezident Bašár al-Asad (Autor: SITA)

    Toto vyhlásenie prezidentskej kancelárie dopĺňa výrok sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý v nedeľu v Damasku pred členmi ruskej parlamentnej delegácie uviedol, že je pripravený opäť kandidovať na post hlavy štátu, ak s tým budú súhlasiť obyvatelia krajiny. Asad súhlasil aj s predčasnými parlamentnými voľbami. Dnešné vyhlásenie však neobsahuje Asadov postoj k myšlienke vypísať voľby. 

    Zdôrazňuje sa v ňom však, že žiadna iniciatíva či myšlienka sa nebude realizovať a jej úspech nebude zaručený, kým nebude eliminovaný terorizmus a v celej krajine sa neobnoví bezpečnosť a stabilita. Asad v nedeľu v rozhovore s ruskými poslancami vyjadril presvedčenie, že víťazstvo nad terorizmom v Sýrii povedie k politickému riešeniu krízy v krajine, “o ktoré sa snažíme v Sýrii i v Rusku” v záujme sýrskeho ľudu, zachovania suverenity, nezávislosti a územnej celistvosti Sýrie. 

    Asad prízvukoval, že podpora Sýrie zo strany Ruska vrátane podpory v boji proti terorizmu v podobe náletov ruských lietadiel je novou stránkou v dejinách, pretože “víťazstvo nad terorizmom zachráni nielen Sýriu, ale všetky štáty”. Posledné prezidentské voľby sa v Sýrii konali vlani v júni a Asad ich vyhral s veľkou prevahou. Opozícia hlasovanie označila za podvod, keďže väčšina územia krajiny bola zachvátená vojnou a milióny Sýrčanov boli nútené opustiť svoje domovy. Predpokladá sa, že Asad má v súčasnosti pod kontrolou približne štvrtinu územia Sýrie.

    - Reklama -