Nemci zúria. Tých utečencov nám vozíte akosi prirýchlo, odkazujú Rakúšanom

    0
    Rakúsky kancelár Werner Faymann (Autor: SITA)

    “Je to nezodpovedné správanie rakúskych kolegov,” povedal Herrmann v rannom vysielaní Bavorského rozhlasu. Minister dodal, že Rakúsko bez predošlého oznámenia prepravuje tisíce utečencov k bavorským hraniciam a dosiaľ v tejto otázke nepreukázalo ochotu spolupracovať. “To som v prípade Rakúska ešte nezažil,” vyhlásil. Bavorský premiér Horst Seehofer predtým vyzval spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú, aby neodkladne hovorila s vládou Rakúska o nekoordinovanom príleve utečencov cez bavorskú hranicu.

    “Najdôležitejšie opatrenie, ktoré by bolo potrebné ihneď prijať, by bol telefonát spolkovej kancelárky s rakúskym kancelárom (Wernerom) Faymannom,” povedal Seehofer pre dnešné vydanie novín Passauer Neue Presse (PNP) s tým, že práve telefonát oboch predsedov vlád inicioval aj politiku otvorených hraníc.
    Seehofer vo vyjadrení pre PNP tiež ostro kritizoval susednú krajinu. “Toto správanie Rakúska zaťažuje susedské vzťahy. Takto sa nemôže a nesmie jeden k druhému správať,” vyhlásil a dodal, že počká ešte do Sviatku všetkých svätých na to, či Bavorsko pochodí v Berlíne s požiadavkami na riadenie a obmedzenie prisťahovalectva.

    “Ak nebudem úspešný, musíme zvážiť, aké možnosti konania máme,” uviedol v súvislosti s “núdzovými opatreniami”, ktorými už skôr pohrozil. Prílev utečencov cez rakúsko-nemecké štátne hranice pokračuje, napísala agentúra DPA. Len do oblasti Passau prišlo v pondelok 8000 migrantov, oznámil dnes hovorca spolkovej polície v Bavorsku Frank Koller. V pondelok podvečer sa podľa neho v pohraničnej obci Wegscheid museli naraz postarať o 2000 migrantov. “Nemohli sme sa na to pripraviť,” povedal Koller s tým, že od rakúskych úradov nedostali vopred nijaké upozornenie, aj keď utečencov zrejme k hraniciam prepravili autobusmi.

    - Reklama -