Miškov: Utečencom pomôžem! Ak by to urobil každý z poslancov, dokázali by sme pomôcť aspoň 150 rodinám

    0
    Juraj Miškov, predseda strany SKOK! (Autor: SITA)

    Poslanec Miškov sa v rozhovore pre Europskenoviny.sk vyjadril, že pri riešení utečeneckej krízy musí Slovensko okrem používania zdravého rozumu ukázať, že má aj srdce.

    Miškov ešte minulý mesiac počas rozpravy NR SR k riešeniu utečeneckej krízy vyhlásil, že nemá problém ubytovať u seba doma rodinu utečencov. Od tohto zámeru očividne upustil, pretože dnes tvrdí, že jednej rodine utečencov ponúkol finančnú pomoc, ktorá by im mala pomôcť pri integrácii do spoločnosti.

    „Uvedomujem si, že nie je v silách jednotlivca pomôcť všetkým ľuďom, ktorí utekajú pred hrôzami vojny, ale cítil som potrebu takto pomôcť aspoň jednej rodine. Ak by to urobil každý z poslancov, dokázali by sme pomôcť aspoň 150 rodinám,“ uviedol.

    Kvóty podľa neho problém s utečencami nevyriešia. So žalobou SR proti rozhodnutiu EÚ však nesúhlasí s odôvodnením, že by „sme sa mali podriadiť aj rozhodnutiu, ktoré sa nám nepáči“. „Drvivá väčšina odborníkov sa zhoduje, že žaloba nemá šancu na úspech, a preto ju považujem iba za súčasť marketingovej predvolebnej kampane vládnej strany,“ doplnil.

    Smeráci vytĺkajú z utečencov politický kapitál

    Predseda Smeru Robert Fico si podľa Miškova na utečeneckej kríze prihrieva len predvolebnú polievku. „Za celé štyri roky nedokázali vyriešiť skutočne dôležité problémy Slovenska s nedostatkom pracovných príležitostí, kolabujúcim zdravotníctvom, zastaralým školstvom, prebujnelou korupciou. Preto sa rozhodli ľudí najskôr zastrašovať, aby sa potom mohli tváriť, že ich idú chrániť. Dúfajú v to, že existenčný strach ľudí bude silnejší ako potreba fungujúceho štátu,“ uviedol.

    Migrácia podľa neho neprináša len riziká, ale aj príležitosti. Ako príklad uviedol nedostatok lekárov v slovenských nemocniciach. „Ak vám má niekto zachrániť život, asi vám bude jedno, či to bude Slovák, Ukrajinec alebo Sýrčan,“ dodal.

    - Reklama -