Najskôr chcel zriadiť nevestinec, teraz hajloval. Európsky parlament mu dal desaťdňovú stopku. Kto si musí povinne oddýchnuť?

    0
    Janusz Korwin-Mikke (Autor: SITA)

    Presvedčený monarchista a neúspešný kandidát v nedávnych voľbách poľského prezidenta Janusz Korwin-Mikke je členom EP od mája 2014. Extrémistické výroky nie sú v kariére tohto medzičasom 72-ročného politika žiadnou zriedkavosťou. Už pred voľbami do EP zaujal vyhlásením, že jeho sídlo by chcel predať a zriadiť v ňom nevestinec. V septembri zasa kritizoval európsku prisťahovaleckú politiku, ktorá, ako formuloval, umožňuje prílev ľudského odpadu na kontinent. 

    Ku kontroverznému júlovému gestu sa europoslanec uchýlil v súvislosti s plánovaným zavedením jednotných cestovných lístkov na rôzne typy cezhraničnej dopravy v EÚ, proti ktorému argumentoval potrebou väčšej rôznorodosti v európskych zákonoch. Vystúpenie zakončil zdvihnutím ruky, ako zvykli zdraviť nacisti, a zvolaním “Ein Reich, ein Volk, ein Ticket” (Jedna ríša, jeden národ, jeden lístok), čo bolo zrejme narážkou na známe nacistické heslo “Ein Volk, ein Reich, ein Führer” (Jeden národ, jedna ríša, jeden vodca). 

    Európanom, Európskemu parlamentu a voličom sa za tento incident ospravedlnil šéf poľskej diplomacie Grzegorz Schetyna slovami, že “takýmto správaním sme všetci zahanbení”. Európsky parlament zbavil ešte v máji Korwina-Mikkeho imunity, aby umožnil prokuratúre vo Varšave jeho trestné stíhanie za to, že vlani vyfackal iného poľského europoslanca.

    - Reklama -