Blair konečne vyšiel s pravdou von. Som zodpovedný za vojnu v Iraku aj za rozmach Islamského štátu

    0
    Tony Blair, bývalý trojnásobný britský premiér (Autor: SITA)

    „Ospravedlňujem sa, že som nemal správne informácie od spravodajskej služby. Tiež sa ospravedňujem za niektoré chyby v plánovaní a určite sa ospravedlňujem za to, že sme vtedy nechápali, čo sa stane po odstránení vtedajšieho irackého režimu,“ tak znela odpoveď britského expremiéra Tonyho Blaira na otázku Fareeda Zakariu v relácii GPS, či považuje inváziiu do Iraku za chybu.

    Vyjadrenia Tonyho Blaira vyznievajú prinajmenšom prekvapivo, keďže sa dlhé roky za konflikt v Iraku odmietal ospravedlniť. Blair zároveň potvrdil, že vojnový konflikt v Iraku spôsobil tiež vzostup Islamského štátu. Britský expremiér však trvá na tom, že zvrhnutie Saddáma Husajna bolo správne.

    Blairove dezinformácie

    Britské politické elity zdôvodňovali inváziu v marci 2003 irackými zbraňami hromadného ničenia. Vstup do vojny po boku USA vyvolal veľké protivojnové demonštrácie a demisie niekoľkých ministrov. Vládne materiály na ospravedlnenie vojny obsahovali tvrdenie, že Saddám Husajn je schopný použiť zbrane hromadného ničenia v priebehu 45 minút. Takéto zbrane však v Iraku nikdy nenašli a premiéra Blaira obviňovali z dezinformovania verejnosti i parlamentu.

    Pravdu o podiele Británie na rozpútaní vojny v Iraku 2003 by mohla odhaliť Správa vyšetrovacej komisie sira Johna Chilcota. Päťčlenný výbor začal vyšetrovať okolnosti irackej vojny ešte v roku 2009 a medzi vypočúvanými bol napríklad aj bývalý premiér Tony Blair. Vyšetrovanie pátralo po dôvodoch na zapojenie Británie do invázie pod velením Spojených štátov s cieľom zvrhnúť irackého prezidenta Saddáma Husajna.

    Správa mala byť hotová už vo februári tohto roka. Doteraz však jej výsledky nie sú známe. Zo zdržiavania vyšetrovacieho procesu je podozrivý bývalý premiér Tony Blair, ktorý viedol vládny kabinet v čase britského zapojenia sa do irackého konfliktu. Už v novembri 2013 vyšetrovací výbor tvrdil, že nemôže pokročiť v práci, pretože zatiaľ nebola uvoľnená dôležitá korešpondencia medzi Blairom a vtedajším americkým prezidentom Georgeom Bushom. Samotný Tony Blair však poprel, že by bol zodpovedný za odklady a chce, aby bola správa zverejnená čo najskôr.

    - Reklama -