Slováci sa tlačia do zastupiteľstiev v rakúskych obciach. Prečítajte si, kde u susedov máme našich poslancov

    0
    Kostol v obci Wolfsthal (Autor: ReproFoto: Wikipedia)

    Bratislavčan Rastislav Pavlík a Zuzana Ondrisová z Považskej Bystrice sú prvými poslancami v rakúskych mestských parlamentoch. Nový Čas u nich zisťoval, aké problémy trápia našich krajanov pár kilometrov za hranicami Slovenska. V obci Wolfsthal žije až tristo našincov. Prvou Slovenkou, ktorá sa dostala do obecného zastupiteľstva, je Zuzana Ondrisová, ktorá tam žije už 5 rokov. Na Slovensku pracuje ako lektorka tvárovej jogy a po večeroch pripravuje v obci aktivity pre deti a dospelých.

    Ako poslankyňa sa zameriava hlavne na témy týkajúce sa škôlky a školy. „V škôlke je momentálne veľa slovenských detí a učenie jazyka ide pomalšie ako kedysi,“ hovorí Ondrisová. Na kandidatúru ju oslovil miestny starosta Gerhard Schödinger. „Zrejme to bolo logickým vyústením toho, že som už predtým robila aktivity pre obec a deti,“ myslí si poslankyňa, ktorá vo voľbách na kandidátke strany ÖVP získala tretí najvyšší počet preferenčných hlasov.

    V Hainburgu bodoval Rastislav Pavlík. Žije tam tri roky a stal sa vôbec prvým poslancom zo Slovenska. „Slováci riešia štandardné veci – škola, škôlka, parkovanie v meste, nakupovanie, susedské vzťahy, aktivity v komunitách,“ povedal. Ako poslanec sa snaží zlepšiť najmä komunikáciu medzi Slovákmi a domácimi. .„Hainburčanom veľmi záleží na komunitných aktivitách okolo kostola, požiarnikov, školy a škôlky. Je preto dobré, keď sa občania budú lepšie spoznávať a Slováci sa viac zapájať,“ dodal Pavlík.

     

    - Reklama -