Šesť vojenských lodí misie EÚ v Stredomorí poľuje na pašerákov ľudí. Budeme na nich strieľať, sľubujú

    0
    Ilustračné foto: Záchrana migrantov v Stredozemnom mori (Autor: SITA)

    Druhú fázu vojenskej operácie EUNAVFOR MED s označením Sophia spustila EÚ 7. októbra. Je zameraná proti pašerákom ľudí, ich sieťam a infraštruktúre na juhu strednej časti Stredozemného mora medzi brehmi Tuniska a Líbye.

    Prvá fáza spustená v júni zahŕňala len záchranné misie a monitorovanie pašerákov pomocou lodí, dronov a družíc. V druhej fáze sa majú zaisťovať pašerácke plavidlá a zadržiavať podozrivé osoby. Príslušníci misie môžu na podozrivé plavidlá v prípade potreby aj strieľať.

    “Misia môže vyžadovať použitie sily, ale len ak nedôjde k ohrozeniu migrantov,” povedal kontradmirál Credendino pre talianske noviny Corriere della Sera.
    Doposiaľ sa v rámci operácie podarilo skonfiškovať 20 drevených plavidiel. Podľa Credendina tým pašeráci utrpeli veľké straty, pretože stratené lode nemajú čím nahradiť.

    Veliteľstvo operácie sa nachádza v Ríme a riadi ju talianske námorníctvo. Zatiaľ nie je jasné, či šesť vojenských lodí misie EÚ, podporovaných zo vzduchu vrtuľníkmi a bezpilotnými lietadlami, dokáže výraznejšie zmeniť situáciu v Stredomorí. V niektoré dni vyráža z líbyjského pobrežia do Európy až 20 plavidiel naložených migrantmi.


     

    - Reklama -