Ukrajina si vychováva nových lídrov. V Kyjeve otvorili akadémiu vodcovstva. A financuje to americká vláda. O čo ide?

    0
    Petro Porošenko, ukrajinský prezident (Autor: SITA)

    Akadémiu otvorili vo štvrtok v kyjevskej štvrti Pušča Vodycia. Porošenko v prejave uviedol, že do akadémie nastúpilo 39 študentov zo všetkých oblastí Ukrajiny vrátane Donbasu a Krymu. Akadémia je určená pre absolventov stredných škôl; výučba trvá desať mesiacov a je založená na kombinácii prvkov fyzického, akademického a duchovného vzdelávania a rozvoja. 

    Cieľom akadémie je vybrať mladých ľudí s vysokým potenciálom pre vodcovstvo a vyškoliť ich čo najlepšie, aby mohli slúžiť svojmu štátu. 
    Akadémia spustila činnosť v septembri. Študentov vybrali spomedzi 500 mladých ľudí, ktorí sa do nej prihlásili. Vstupný poplatok je v prepočte vyše 80 eur. Zvyšné výdavky na študenta sú hradené z grantu Western NIS Enterprise Fund (WNISEF). WNISEF na svojej internetovej stránke uvádza, že bol založený americkým Kongresom a financovaný je vládou USA prostredníctvom Americkej agentúry pre medzinárodný rozvoj (USAID). Programy sú zamerané “na pomoc Ukrajine a Moldavsku v týchto rozhodujúcich časoch ich dejín.

    - Reklama -