Slovenské elektrárne v rukách finančných žralokov?

    0
    Atómová elektráreň. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Energetický a priemyslový holding finančníkov Tkáča a Křetinského mal podľa zdroja z Enelu ovládnuť 30 percent akcií spoločnosti. Zvyšnú časť Taliani predajú až po dostavbe jadrovej elektrárne Mochovce. Zatiaľ nie je známe, komu. Slovenské elektrárne sú však vo vyjadreniach opatrné. „Rokovania pokračujú,“ znelo neurčité stanovisko firmy.

    Zvýšiť vplyv v elektrárňach chce aj štát, ktorý v súčasnosti vlastní podiel 34 percent. Pre ekonomické riziká pri dostavbe Mochoviec pritom od zámeru odkúpiť zvyšnú časť Enelu odstúpil Slovnaft. Minister Hudák aj napriek tomu zvažuje, že by sa štát zaangažoval do ich manažovania viac. Nepáči sa mu totiž, že dostavba Mochoviec pod taktovkou Enelu mešká. Súčasný odhad hovorí o trojmesačnom meškaní, pričom stavba tretieho a štvrtého bloku má byť dokončená o dva roky.

    Hudák tvrdí, že ministerstvo nemá reálne páky ako termín dostavby ovplyvniť. Exminister hospodárstva Juraj Miškov sa však domnieva, že navyšovanie podielu v elektrárňach by bolo navyšovaním rizika štátu v súvislosti s predraženou výstavbou Mochoviec.

    - Reklama -